Лакмусовий папірець розвитку: в Університеті відбулася конференція з проблем конкурентної політики

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
на конференції

«Розвиток конкуренції як основи ринкової економіки є чи не найважливішим завданням будь-якої країни, національної економіки, уряду. Наскільки держава зуміє забезпечити ефективну чесну конкуренцію, настільки вона буде успішною – на власному, національному, ринку і на міжнародних ринках. Конкуренція – як лакмусовий папірець – показує, розвивається чи не розвивається країна, економіка», – зазначив директор ІНЕМ Політехніки професор Олег Кузьмін минулого тижня на відкритті ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики».

Наша конференція охоплює проблеми формування і реалізації конкурентної політики. При цьому беремо до уваги різні аспекти, скажімо конкурентну політику, котру реалізує держава через відповідні органи, а також підприємства, які працюють на різних товарних ринках. Державні органи мають велике значення в забезпеченні конкурентної політики, оскільки впливають на формування ринків, а це пов’язано з дозвільними системами, ліцензуванням, тендерними процедурами. І якщо тут не дотримане законодавство, принцип конкуренції порушується. Важливо також, щоб підприємства не порушували правила ведення боротьби за споживача; адже, буває, вдаються до змови з конкурентами замість того, щоб перемагати завдяки перевагам своєї продукції. Без конкуренції ринкова економіка неможлива. Тільки в конкурентних умовах підприємства можуть досягати максимального прибутку і задовольняти максимум споживацьких потреб, – пояснює актуальність порушеної тематики голова оргкомітету конференції, доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки Політехніки Наталія Михальчишин.

Кафедра ТПЕ є організатором конференції від Політехніки, долучились також партнери з Польщі, Німеччини, Словаччини. Цьогоріч матеріали на конференцію подали учасники з вишів Києва, Одеси, Чернігова, інших міст України, а також з-за кордону. Організатори ставлять собі за ціль залучати до обговорення актуальної проблематики широке коло науковців, практиків. А недосліджених аспектів тут, за словами Олега Кузьміна, вистачає: оцінювання і встановлення лімітів конкуренції, боротьба з монополізмом, стимулювання чесної конкуренції, взаємозв’язок конкурентної політики з податковою, митною системами, менеджментом.

Хоча конкурентна політика стосується передовсім економічних аспектів, але зовсім не обмежується ними. На неї впливають різні чинники, до прикладу, глобалізаційні процеси, інвестиційна, інноваційна політика. З державотворчої точки зору для України важливо не лише формувати напрями конкурентної політики, але й активно напрацьовувати механізми їх реалізації, наголосила завідувач кафедри ТПЕ професор Жанна Поплавська. І науковці-економісти сприяють цьому: за результатами конференції підготують загальні рекомендації для Антимонопольного комітету України, вишів-партнерів, що готують фахівців з управління у сфері економічної конкуренції (особливо тісною є співпраця Політехніки з Київським національним торгово-економічним університетом).

на конференції на конференції на конференції