Мейкерство у Львівській політехніці: зроби себе сам – в Університеті презентували фестиваль Lviv Mini Maker Faire

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
презентація фестивалю Lviv Mini Maker Faire

14 листопада у стінах Львівської політехніки відбувся захід, присвячений ІІ фестивалю Lviv Mini Maker Faire, що цього року пройде 25 листопада в Центрі Андрея Шептицького. Подія об’єднає локальних мейкерів, винахідників, художників, бізнесменів, освітян і журналістів, які зацікавлені у сталому розвитку стартапів та ініціативних платформ у соціально-культурному спектрі. Вона також стане неформальною презентацією стратегічного бачення креативного розвитку міста. Як це й відбувається сьогодні в усіх куточках світу.

Мейкерами, в сучасному розумінні, вважають тих, хто створює, а не просто споживає. Простіше кажучи, maker – це той, хто створює щось соціально корисне своїми зусиллями та інтелектом. А традиція Maker Faire зародилася в 2006 році в Каліфорнії (США). Нині ж подібні виставки-ярмарки щорічно проходять в більш ніж 120 містах світу.

Організаторами вчорашнього дійства стала трійка ініціаторів – Світлана Бовкун, Юрій Власнюк і Ярослава Яковлева (саме вони започаткували перший Mini Maker Faire у Львові). Юрій, зокрема, розповів про історію мейкерства, його популяризацію в інших країнах. Ідея створити українську версію фестивалю виникла у нього після відвідин подібного дійства у США, яке надихнуло на розвиток подібної течії в Україні. Сьогодні мейкерство – це міжнародний рух, який об’єднує друкований журнал Make, магазин Maker Shed та ярмарок Maker Faire.

Натомість Ярослава Яковлева охоче поділилась із присутніми майбутніми планами щодо ярмарку «Lviv Mini Maker Faire – фестиваль для всіх!». Незалежно, скільки тобі років, – фестиваль буде цікавим і для дітей, і для дорослих людей. Тому цього року організатори очікують побачити тут багато зацікавлених. Lviv Mini Maker Faire стане платформою для тих, хто цікавиться візуальними, технологічними та інтелектуальними новинками. А для обдарованих дітей упродовж усього дня відбуватимуться майстер-класи, де «вмілі ручки» зможуть проявити свої таланти. Тому сумувати точно ніхто не буде!

Своїм досвідом мейкерства поділився і студент Львівської політехніки Дмитро Донченко, натхненний ідеєю винахідництва як основою свого майбутнього. Він зараз працює викладачем у студії «Винахідник» та є президентом громадської організації «Територія Ініціативної Молоді». Мейкер вважає це великим задоволенням – підштовхувати молоде покоління до творення чогось нового. Адже наша держава нічим не гірша, ніж провідні країни світу, де цей рух набув «реформаційного» характеру. Потрібно розвивати Україну і тим самим розвивати себе й не боятись мріяти, відтак будь-який миттєвий замисел може стати винаходом, що змінить хід історії.

Не дарма ж побутує думка: новітні Енштейни, Ньютони та Галлілеї, ймовірно, сидять поруч із нами у тому ж громадському транспорті чи стоять у черзі в супермаркеті. Саме тому Lviv Mini Maker Faire має на меті відкрити нові таланти креативних молодих і немолодих людей.

Львівська політехніка Підписалося 1,62 тис. користувачів Мейкерство у Львівській політехніці – в Університеті презентували фестиваль Lviv Mini Maker Faire
презентація фестивалю Lviv Mini Maker Faire презентація фестивалю Lviv Mini Maker Faire презентація фестивалю Lviv Mini Maker Faire