В Україні залишилося єдине видавництво матеріалів шрифтом Брайля – у Ресурсному центрі Університету

За матеріалами агенції «Гал-інфо»
У Ресурсному центрі Університету

Як повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, Харківського ресурсного центру для незрячих, на жаль, більше нема, а два київські – евакуйовані, обладнання законсервоване. Тож на Львівщині намагаються залучити ресурси Програми розвитку ООН, щоб збільшити потужності і створювати всі необхідні інклюзивні матеріали для цілої України.

Керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» та Львівського обласного осередку Української спілки інвалідів Оксана Потимко каже, що її установа давно працює для цілої України. У мирний час вони допомагали інтернатам для незрячих, але головним чином розвивали інклюзію: забезпечували книгами, аудіоматеріалами та дейзі-плеєрами незрячих дітей, які вчаться у звичайних школах.

За кілька років у різних областях у звичайних школах навчалися 40 незрячих учнів. Тепер, коли ці діти потрапляють до шкіл у країнах Європи, там дивуються, що наші діти мають такі якісні матеріали і такий високий рівень знань.

«Ми давно працюємо для цілої України. Після початку повномасштабної війни, допомагаємо незрячим дітям і дорослим зі всієї України виїжджати з небезпечних територій, супроводжуємо і допомагаємо тим, хто тимчасово зупиняється у Львові, а далі відправляємо до різних країн Європи. Так само збираємо кошти, закуповуємо і формуємо харчові пакети дітям та дорослим, які не бачать, але залишаються у Харкові, Чернігові, Черкасах, Сумах та інших містах. Бо є багато таких, які не хочуть нікуди їхати з дому. Також минулого тижня ми передали 200 книг шрифтом Брайля до Польщі, готуємо такий наклад до Литви. У цих країнах вже є багато наших незрячих дітей-біженців», – розповідає Оксана Потимко.

Найбільшими потребами Ресурсного центру для незрячих при Львівській політехніці є придбання нового принтера, який може друкувати шрифтом Брайля. Ціна напівпрофесійного пристрою – близько 550 тисяч гривень. Також потрібні витратні матеріали й допомога з оплатою праці фахівцям.

Серед спільних проєктів ПРООН та львівських спеціалістів можуть постати створення пілотних інклюзивних груп у районах, де перебуває найбільше незрячих дітей, яких потрібно навчити читати шрифтом Брайля, облаштування дитячої кімнати й забезпечення всього напряму інклюзії для майбутнього ресурсного центру для релокованого бізнесу, який мають створити у Львові.

Наразі в Україні, за словами Оксани Потимко, офіційно є понад 80 тисяч незрячих.