В Інституті хімії та хімічних технологій готують фахівців із протезування

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студенти програми

Потреба у фахівцях високої кваліфікації з протезування й ортезування зумовила впровадження в навчальний процес Львівської політехніки освітньо-професійної програми «Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення» спеціальності 163 «Біомедична інженерія», адаптованої до освітніх програм найкращих університетів Європи. Майбутні фахівці з протезування навчаються на кафедрі хімічної технології переробки пластмас (ХТПП).

Досі українські ЗВО не надавали достатньо уваги підготовці фахівців із протезування, хоча лише цьогоріч у Львові розпочали роботу три спеціалізовані підприємства, оснащені сучасним обладнанням і матеріалами.

В Україні кількість людей, які потребують протезування, сягає десятків і сотень тисяч. І ця цифра, на жаль, стрімко зростає через воєнні дії. А загалом, за даними ВООЗ, протезування чи ортезування потребують 0,5 % людей у світі, а це понад 40 млн осіб. У 2050 році ця частка становитиме 1 %, тобто збільшиться вдвічі.

— На бакалавраті студенти цієї освітньої програми вивчають біомехатроніку, конструювання і проєктування виробів біомедичного призначення й оснащення для їх формування, моделювання біомедичних систем, технологічні властивості та якість матеріалів ортопедичного призначення. Навчання на магістратурі зосереджене на вивченні біомеханіки людини, дослідженні й моделюванні протезно-ортезних систем, технологій протезування та ортезування кінцівок, а також охоплює студіювання менеджменту у виробництві й іноземної мови за професійним спрямуванням, — пояснює доцент кафедри Михайло Братичак.

— На чому акцентовано увагу студентів в опануванні фаху? Які найважливіші фахові чинники їм знадобляться?

— Фахівці цієї спеціальності повинні мати не тільки навички розроблення, застосування, інженерного супроводу засобів і технологій, спрямованих на відновлення втрачених органів, частин органів та їхніх функцій, а й певні знання з медицини і психології, особливо для того, щоб подолати психологічні моменти в роботі з людьми, які потребують протезування й ортезування. Тому наші студенти вивчають різні медичні дисципліни: анатомію та фізіологію людини, патологію та реабілітологію, функційну анатомію та патологію опорно-рухового апарату, що потрібні для розуміння потреб пацієнтів, які зазнали ампутацій, у виробах реабілітації й ортопедії, а також для підтримки їх на шляху до одужання та повноцінного життя.

Розповідає гарант освітньої програми магістерського рівня, доцентка Наталія Семенюк:

— Цього року ми вперше набрали студентів на освітньо-професійну програму «Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення» спеціальності 163 «Біомедична інженерія». На бакалавраті першого курсу навчається вісім здобувачів освіти (зі 48 охочих, які подали заяви на цю спеціальність), на магістратурі — чотирнадцять. Ці студенти вмотивовані, вони усвідомлено зробили свій вибір, розуміючи потребу у відповідних фахівцях із протезування й ортезування.

— Яка відмінність у підготовці буде між випускниками бакалаврату і магістратури?

— Ця програма передбачає формування фахових компетентностей за двома професійними лініями. Перша — технології ортопедичних і реабілітаційних виробів медичного призначення. Тут для навчання використовуємо загальнонаукові та специфічні методи досліджень, зосереджуємося на поглибленому вивченні перспективних засобів і технологій виготовлення виробів ортопедичного та медико-реабілітаційного призначення, біомеханічних принципів, підгонки, оцінювання і налаштування протезно-ортопедичних систем.

Друга лінія — це біомедичні й ортопедичні матеріали. Тут передбачене поглиблене вивчення технологічних процесів одержання полімерних матеріалів біомедичного призначення для виготовлення штучних органів, імплантів і біосумісних протезів. Студенти здобудуть знання сучасних технологій протезування та реабілітації, дізнаються про розроблення, виробництво і практичну реалізацію виробів медичного призначення на належному науково-методичному рівні й відповідно до сучасних умов.

Випускники бакалаврату зможуть розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми у біомедичній інженерії або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій і методів хімічної, біологічної та медичної інженерії. Вони володітимуть здатністю використовувати професійно-профільні знання і практичні навички для виконання конкретних завдань у галузі технологій одержання і перероблення матеріалів протезно-ортопедичного призначення; виробництва, проєктування й застосування протезно-ортопедичних і реабілітаційних виробів медичного призначення.

У навчанні магістрів послуговуємося загальнонауковими та специфічними методами досліджень, акцентуємо на поглибленому вивченні перспективних засобів і технологій виготовлення виробів ортопедичного та медико-реабілітаційного призначення, біомеханічних принципів, підгонки, оцінювання і налаштування протезно-ортопедичних систем. Студенти магістратури вивчають фундаментальні та прикладні основи аналізу, моделювання, проєктування, розроблення, виробництва, випробування, експлуатації й експертизи, техніко-інформаційного супроводу медичних виробів і біоматеріалів, біоінженерних систем та процесів.

— Де працюватимуть випускники?

— Кваліфіковані фахівці з протезування зможуть працювати у сфері медицини, зокрема біомедичної інженерії, на виробничих протезно-ортопедичних підприємствах і в науково-дослідних установах державного та приватного рівнів, у благодійних і реабілітаційних центрах.

Випускники магістерського рівня підготовки крім професійно спрямованої підготовки матимуть педагогічні навички, а також навички науково-дослідницької роботи, тому зможуть працевлаштовуватися на спеціалізованих протезно-ортопедичних виробництвах, а також обіймати наукові й викладацькі посади у спеціалізованих навчальних закладах І—ІІ рівнів акредитації. Підсумовуючи, скажу, що наші випускники зможуть бути інженерами-протезистами, інженерами-технологами-протезистами, ортопедичними технологами, інженерами-дослідниками.

— Чи відомо, де ще готують таких фахівців?

— Якщо говорити про навчання за кордоном, то в університетах країн Європейського Союзу та Великої Британії (зокрема, в Державному університеті Глазго / University of Strathclyde, British Columbia Institute of Technology).

В Україні відповідних фахівців готують у Харківському національному університеті радіоелектроніки, де студенти здобувають спеціальність «Біомедична інженерія» за освітньою програмою «Ортопедичні технології та інженерія». За такою програмою також навчають у Відкритому міжнародному університеті розвитку людини «Україна». На кафедрі біобезпеки і здоров’я людини факультету біомедичної інженерії Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського готують бакалаврів і магістрів за спеціальностями 227 «Фізична реабілітація» та 163 «Біомедична інженерія», за спеціалізацією «реабілітаційна інженерія», що поєднують інженерно-технічні та медико-біологічні знання.

Кафедра хімічної технології переробки пластмас у напрямі підготовки фахівців за цією освітньою програмою тісно співпрацює з провідним підприємством Superhumans Lviv, яке оснащене сучасним обладнанням для виготовлення протезів.

Студенти програми Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Фото з навчальної лабораторії Студенти програми