В інформаційних війнах – лінгвісти: в Університеті відбулася міжнародна конференція «Людина. Комп’ютер. Комунікація»

Анна Герич, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Людина. Комп’ютер. Комунікація»
В Політехніці відбулася міжнародна конференція «Людина. Комп’ютер. Комунікація»

Від 22 до 24 квітня у Львівській політехніці тривала міжнародна конференція «Людина. Комп’ютер. Комунікація», яку вдруге провела кафедра прикладної лінгвістики Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій.

Учасників наукової зустрічі привітала проректор з наукової роботи професор Наталія Чухрай. Вона коротко пояснила важливість тематики конференції:

– Технічні досягнення ХХ століття привели до того, що в світі склалося особливе інтелектуальне середовище взаємодії, яка здійснюється за посередництвом комп’ютера. Тому питання ефективної комунікації виступають на передній план. Відповіді на них стараються знайти не тільки комп’ютерні інженери, програмісти, фізики, математики, а також лінгвісти всього світу. Створити певні ефективні методи взаємодії між людиною і комп’ютером – завдання прикладної лінгвістики (тут актуальні проблеми перекладу та термінознавства, викладання іноземної мови, сучасна комп’ютерна лінгвістика, сучасні напрямки розвитку лексикографії тощо). В сучасному інформаційному суспільстві прикладна лінгвістика допомагає зрозуміти загрози, пов’язані з такими процесами, як, до прикладу, вторгнення у внутрішній світ людини, маніпуляції свідомістю тощо.

Питання інформаційної безпеки, які також вивчає прикладна лінгвістика, особливо актуальні у нинішніх українських політичних та економічних реаліях.

Сьогодні ми розуміємо, якими важливими є різні галузі прикладної лінгвістики. Мову трактують як зброю. Про це говорила ще Леся Українка, а також відомий когнітивіст професор Світлана Жаботинська. На жаль, ми знаємо не тільки про «гарячу» і «холодну» війну, але й про війну світоглядів, яка виникла в епоху постмодерну і навіть не вписується у типові стандарти інформаційної війни.Театром її військових дій є наша свідомість. Водночас за неї якраз і ведуться бої. Ми маємо гострити нашу мову, щоб у цій війні перемогти, – каже завкафедри ПЛ Олена Левченко.

На конференцію прибули близько шести десятків учасників із різних міст України, а також науковці з Польщі, Австрії та Чехії. За словами директора ІКНІ професора Миколи Медиковського, важливо, що в пленарному засіданні конференції взяли участь і студенти-магістри кафедри.