В Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології за сприяння партнерів відкрили дві нові лабораторії

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
лабораторія

27 жовтня в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології відкрили дві нові лабораторії – в аудиторії 702 сьомого корпусу компанія Cypress обладнала лабораторію віртуальних вимірювальних засобів та програмування, а в 705-ій працює навчально-дослідницька лабораторія, обладнана німецькою фірмою ifm electronic у координації з організацією HOPE (допомога дітям).

Символічну стрічку в першій урочисто перерізали проректор із наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай, директор ІКТА доцент Микола Микийчук, керівник компанії Cypress в Україні Біл Селевський.

– Завдяки сучасному обладнанню, яке надала фірма Cypress на суму близько 20 тис. доларів, – деталізував її співробітник доцент кафедри інформаційно-вимірювальних технологій Андрій Озгович, – студенти зможуть готувати дипломні роботи, курсові проекти і займатись у позанавчальний час. Тут викладачі провадитимуть два великі навчальні курси: вивчення мікроконтролерів фірми Cypress та курс автоматизованого тестування. Навчання на такому обладнанні має бути дуже ефективним і продуктивним, після нього студенти зможуть вільно знайти роботу чи відкривати стартапи.

Для компанії тісна співпраця з університетами, зокрема відкриття навчальних лабораторій – нормальна співпраця.

– Львівська політехніка є дуже важлива для нас, оскільки саме цей університет дав нам багатьох працівників, – наголосив Біл Селевський. – Допомагаючи з обладнанням, ми допомагаємо готувати інженерів і хочемо продовжити це надалі, допомагаючи собі і загалом українській економіці.

Відкриваючи лабораторію (а такі події на кафедрі відбуваються чи не щомісяця), завідувач кафедри інформаційно-вимірювальних технологій професор Богдан Стадник наголосив на тяглості наукових традицій:

– Кафедрі нині 98 років. Протягом свого наукового життя вона мала два державні еталони: еталон електрорушійної сили й еталон електричного опору (автор – доцент Володимир Кочан). Крім цього, ми брали активну участь у міжнародних проектах Vega і Fobos, де вимірювали температуру на інших планетах, які розташовані недалеко від нас. Маємо патент на еталон температури (автор – професор Св’ятослав Яцишин).

Директор ІКТА професор Микола Микийчук у продовження теми сказав:

– Кафедрі незабаром сто років – за ці два роки ми повинні оновити всі лабораторії. Я впевнений, що цей цінний подарунок дасть великий ефект у підготовці українських інженерів і великий здобуток для фірм ІТ-галузі, які використовують засоби вимірювання зокрема.

Лабораторія у 705-ій – це первинні перетворювачі фізичних величин і методи та засоби вимірювання неелектричних величин. За словами професора Богдана Стадника, їх уже використовують для підготовки студентів.

Меценатам вручили подяки від Політехніки за великий і безкорисливий внесок – оснащення кафедри ІВТ сучасними мікроконтролерами (Білу Селевському) і сучасними сенсорами неелектричних величин (Камілі Машковій, генеральному представникові фірми ifm у Східній Європі).

Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії Урочисте відкриття лабораторії