Студенти по-молодіжному досліджують визвольну боротьбу: в ІГСН відбувся круглий стіл до 75-річчя створення УПА

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
75-річчя створення УПА

Нещодавно на кафедрі історії, музеєзнавства й культурної спадщини ІГСН у межах студентського круглого столу, приуроченого до 75-річчя створення УПА, студенти-першокурсники мали нагоду поділитися своїми напрацюваннями та дослідженнями про національно-визвольну боротьбу.

– Ми старалися заохотити молодь висвітлювати цю тему, акцентуючи не загалом на діяльності УПА, а на окремих її структурних підрозділах, постатях, звернути увагу на менш відомі сторінки діяльності УПА, як, наприклад, на боротьбі після 1945 року, на пропагандивних матеріалах самих повстанців, і проти них. Запропонували спробувати відповісти на запитання про те, що спонукало людей до боротьби, хто боровся, в який спосіб, чи можливе примирення між воїнами УПА і радянської армії. Студенти також використовували метод інтерв’ю для збору матеріалів усної історії від своїх сусідів, родичів, – розповів модератор заходу асистент кафедри Сергій Конюхов.

Головною метою круглого столу було заохотити студентів до пошуку нових інформаційних джерел, дослідження історичних подій за різними джерелами, до аналітичного підходу до вивчення теми. Це сприятиме тому, щоб молодь навчилася розрізняти правдиві факти від міфів, старалася позбуватися радянських стереотипів у науковому дискурсі.

– У нас є чимало студентів зі східної та центральної України, тож, відповідно є й теми про діяльність УПА на Наддніпрянщині, про побут повстанців, яку роль відігравали жінки в тій боротьбі, як проводили свій вільний час та ще багато різного. Тішить, що саме ці студенти беруть участь у круглому столі. Плануємо сформувати їхні дослідження у збірник. Також надалі з ними дискутуватимемо на теми, які найбільше зачепили, обговорюватимемо їх і на семінарських заняттях, а невдовзі маємо на меті зорганізувати конференцію про український національно-визвольний рух, – додав ще один модератор заходу доцент кафедри Роман Зінкевич.