Українці Хорватії для України

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Хорватії

Від першої доби повномасштабного нападу РФ на нашу державу українці Хорватії та небайдужі громадяни цієї країни організовують антивоєнні протести й активно долучаються до підтримки України.

Так, 24 і 27 лютого 2022 року у Загребі відбулися акції, учасники яких висловили свою солідарність з Україною, закликали світ зупинити агресію Путіна і припинити війну в Україні. Люди вийшли з синьо-жовтими стягами, а також із плакатами, на яких були заклики: «Stop war», «Stop Putin», «Close the sky in Ukraine», «Хочемо миру», «Hands off Ukraine. Stop aggressor» та інші.

2 березня 2022 року прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович виступив у парламенті з доповіддю, у якій рішуче засудив російську агресію та висловив підтримку нашій державі. Депутати оплесками привітали посла України Василя Кирилича та представників української діаспори, що проживають у Республіці Хорватія. У парламентській залі поруч із хорватським вивісили український прапор.

5 березня 2022 року понад тисяча мешканців Загреба прийшла на мітинг, щоб висловити свою солідарність із українцями. Перед учасниками зібрання виступили посол України Василь Кирилич, представник української громади Борислав Гралюк, депутат парламенту Здравка Бушич, депутат Європарламенту від Хорватії Тоніно Пичула, міністр науки та освіти Хорватії Радован Фукс, Голова Гельсінського комітету Іван Звонімір Чичак та ін.

Організовано активну допомогу і в інших напрямках. Зокрема, при Посольстві України створено центр, у який можуть звертатися всі, хто має бажання допомогти Україні.

У м. Спліт оголошено збір на підтримку українців та тероборони в Україні.

Українці ФБ-груп «Українці в Хорватії/Ukrajinci u Hrvatskoj», «SOS ua Ukrajina» займаються поселенням біженців, збирають допомогу, шукають транспорт та надають контакти для переселенців з України.

Навіть діти не залишаються байдужими у цей складний для України час. Ось так учні початкової школи у Грабрик Карловаці підтримують Україну.