Українські ЗВО та наукові установи отримають доступ до повнотекстових ресурсів бази даних ScienceDirect

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
афіша: Українські ЗВО та наукові установи отримають доступ до ScienceDirect

Міністерство освіти і науки України ухвалило рішення забезпечити українських вчених за рахунок бюджетних коштів доступом до повнотекстових ресурсів (електронних книг) бази даних ScienceDirect. Відповідний наказ підписав 17 листопада 2020 року т.в.о. Міністра Сергій Шкарлет.

– Ми розуміємо важливість забезпечення українських вчених доступом до передових ресурсів науково-технічної інформації та наукової літератури. Заклади вищої освіти та наукові установи України зможуть налаштувати для своїх співробітників віддалений доступ до повнотекстових ресурсів бази даних ScienceDirect. В умовах карантину це дасть вченим змогу працювати з науковою літературою, необхідною для проведення досліджень, у зручному для них форматі, – зазначив очільник МОН Сергій Шкарлет.

Таке рішення було ухвалено на основі рекомендацій Комісії з питань доступу до електронних наукових баз даних.

Отже, українські вчені отримають доступ до:

  • електронних книг повнотекстової бази даних ScienceDirect (понад 39 тисяч електронних книг колекції All Access Books) – упродовж 12-місячного періоду з дати укладення відповідного договору за результатами проведеної закупівлі послуг;
  • аналітичної платформи SciVal для шести установ, визначених раніше наказом МОН (серед них – Національний університет «Львівська політехніка»), – до 31 травня 2021 року.

Крім того, всім установам, які здійснюватимуть заходи щодо підключення доступу до бази даних ScienceDirect, буде також забезпечено до 31 травня 2021 року доступ до міжнародної наукометричної бази даних Scopus.

Для надання доступу до бази даних ScienceDirect закладам вищої освіти і науковим установам необхідно впродовж грудня 2020 року подати до Державної науково-технічної бібліотеки заявки, оформлені за встановленою формою.