Україна та США вже цього року можуть відновити спільні конкурси для науковців

За матеріалами сайту МОН
в лабораторії

Україна та США планують відновити конкурси двосторонніх наукових проєктів, а також розвивати інші можливості для проведення спільних досліджень та наукової співпраці. Це передбачено Угодою між Урядом України та Урядом США про співробітництво у сфері науки та технологій.

Проєкт закону про продовження дії цієї Угоди був розроблений МОН і схвалений Кабінетом Міністрів сьогодні, 19 лютого 2020 року. Надалі він буде переданий для прийняття до Верховної Ради.

– Ми робимо максимум, щоб українські науковці інтегрувалися у міжнародний дослідницький простір. Для цього важливо збільшувати нашу присутність у міжнародних програмах та проєктах, а також розширювати двосторонню співпрацю. Відповідну угоду з США ми підписали ще 2006-го, однак наше наукове співробітництво не завжди перебувало в активному стані. Зараз ми змінюємо цю ситуацію, – повідомила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Угоду буде продовжено на 5 років. У ній прописані такі форми співпраці:

  • обмін науково-технічною інформацією;
  • обмін науковцями і технічними фахівцями;
  • проведення спільних семінарів і зустрічей;
  • підготовка науковців і технічних фахівців;
  • проведення спільних досліджень тощо.

Передбачено розвиток прямих контактів у сфері науки між урядовими структурами, університетами, науково-дослідними установами, приватними компаніями та іншими організаціями двох країн.