У рамках спільного проєкту катедри української мови та освітян Лондона відкрито Міжнародну мовну весняну школу

Катедра української мови Львівської політехніки
Фрагмент афіші заходу

Цього тижня запрацювала Міжнародна мовна весняна школа (НМТ-2024 – українська мова) за ініціативи катедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» (Україна) та Української школи Пречистої Діви Марії в м. Лондоні Спілки українських вчителів та освітян (Великобританія).

Співпрацю з українськими колегами в Британії розпочато ще в березні 2022 року – з перших днів російського вторгнення – з моменту появи перших десятків учнів з України в Англії, які через війну вимушено покинули свої рідні домівки. Власне директорка Української школи Пречистої Діви Марії в м. Лондоні п. Інна Григорович та її викладацька команда (бізнес-менеджер п. Орися Новецька, заступники керівника Школи – п. Тетяна Вітвіцька, п. Людмила Ротко, п. Леся Горчин, п. Наталя Каплун) зрозуміли, що ескалація Росії в Україні призведе до щоденного зростання кількости учнів з України, які будуть потребувати освітнього процесу далеко від дому. За березень-червень 2022 року приблизно 800 учнів різного віку прийшли до дверей Школи в Лондоні. Тоді було багато нагальних потреб і викликів, які крок за кроком успішно й із певними труднощами доводилося долати команді Української школи Пречистої Діви Марії в м. Лондоні. Навчальний процес дітей-переселенців у Британії ефективно запущено, зокрема й організація підготовки учнів до випускних іспитів.

Натхненниками проведення такої школи є майбутні абітурієнти нашого ЗВО, серед яких є частина, що складатиме НМТ-2024 поза Україною, зокрема у Великобританії. Щороку перед вступом виникає потреба системного повторення теоретичних основ з української мови та практикування найчастотніших завдань тесту, щоб б сприяло актуалізації набутих в середній школі знань учнів. Тому викладачі катедри української мови (доценти Зоряна Куньч, Оксана Литвин, Оксана Микитюк, Лілія Харчук, Софія Булик-Верхола, Галина Городиловська, Мирослава Гнатюк, старші викладачі Ірина Ментинська та Ірина Шмілик) одностайно погодилася взяти на себе роботу в такому інтенсиві.

На урочистому відкритті онлайн-школи були присутні її організатори-ідейники – завідувачка катедри УМ п. Зоряна Куньч і голова Спілки вчителів та освітян у Сполученому Королівстві й директорка Української школи Пречистої Діви Марії в Лондоні п. Інна Григорович, які наголосили на необхідності проведення таких інтенсивів, адже українські учні-старшокласники, яких доля вимушено закинула по різних куточках світу, потребують кваліфікованої підтримки, консультування, щоб і надалі відчувати себе частиною української школи й зуміти цьогоріч успішно скласти червневий національний мультипредметний тест за кордоном.

Учасниками Міжнародної мовної весняної школи (НМТ-2024 – українська мова) є старшокласники Британії, які приїхали туди з Києва, Харкова, Одеси, Львова, Тернополя, Житомира, Черкас, Рівного, Івано-Франківська. У кожного зі слухачів різні потреби, але організатори мають надію, що очікування – покращити рівень української мови, гарно підготуватися до НМТ, стати впевненішим щодо проведення іспиту, ознайомитися з програмними питаннями тесту з мови, підтягнути свої знання з різних розділів мови – справдяться.

Тож організатори бажають успішної роботи в Міжнародній весняній мовній школі, а також просто захопливої подорожі у світ нашої солов’їної української мови.

Нагадуємо, дев’ятитижнева школа триватиме з 6 лютого до 8 квітня 2024 року та відбуватиметься безкоштовно щовівторка в онлайн-форматі на платформі Zoom із 17:00.

Відповідальна за Міжнародну мовну школу – доцент катедри української мови Мирослава Гнатюк (myroslava.v.hnatiuk@lpnu.ua).

Афіша заходу Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи Скріншот з онлайн-школи