У рамках реалізації проекту Erasmus+ відбулася Літня школа «Логістика та управління ланцюгами поставок»

Кафедра маркетингу і логістики Львівської політехніки
Фото з Літньої школи

31 травня – 4 червня 2021 року в рамках реалізації проекту Erasmus+ Jean Monnet Module «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду», який виконують на кафедрі маркетингу і логістики Національного університету «Львівська політехніка», відбулася Літня школа «Логістика та управління ланцюгами поставок».

Основна мета Літньої школи, яку організували члени проектної команди міжнародного проекту Logistics and Supply Chain Management: dissemination of European experience, – це ознайомлення учнів старшої школи зі сферою логістики й управління ланцюгами поставок, кращими європейськими логістичними практиками та формування в учнів усвідомленого підходу до вибору майбутньої професії.

Цього року учасниками Літньої школи були учні ліцею «Європейський» Львівської міської ради. У програмі – тематичні ігри, презентації, екскурсії.

День 1. Відкривали захід керівниця проекту Наталія Гайванович і директорка Ліцею п. Лариса Янковська. Усі учасники та викладачі кафедри маркетингу і логістики зустрічалися щодня в просторому класі дізнаватися і ділитися досвідом про логістику. Доцент Наталія Чорнописька провела сесію знайомства учасників. Учні поділилися своїми досягненнями і мріями. В рамках Team-building доцент Оксана Довгунь провела гру Marshmallow Challenge – учні пробували побудувати найвищу вежу, яка б встояла, генерували ідеї та відстоювали думку в командах. А далі організатори познайомили учасників з важливими термінами та цінностями, які притаманні Європейському союзу. Гру на відгадування основних понять провела доцент Софія Леонова.

День 2. У вівторок учні увійшли в роль менеджерів з логістики, які займаються міжнародними перевезеннями, та зіграли у бізнес-гру Business on the move під керівництвом доцентів кафедри маркетингу і логістики Наталії Гайванович та Олени Похильченко. Ця гра набула популярності у логістичній сфері за підтримки багатьох провідних європейських компаній як модель для вивчення бізнес процесів у логістиці і ланцюгах поставок, застосування логістичних знань та навиків через розв’язання різноманітних завдань. Гравці приймали такі ж рішення, які щодня приймають реальні логісти на європейському ринку. Учні вдало проявили здатність швидко орієнтуватись у форс-мажорних обставинах, що вплинуло на кінцевий результат. Переможцями стали:

  • І місце – Віктор, Мар’ян і Максим;
  • ІІ місце – Софія, Яна;
  • ІІІ місце – Божена, Віолетта, Дарина.

День 3. Середа на Літній школі була також насичена. Учні ознайомились із основними термінами логістики на виробництві (poka-yoke, kanban, кайдзен, lean-production, just-in-time), також і позмагалися на засвоєння цих понять у системі тестування kahoot. Далі учасники спробували зрозуміти, які є зайві втрати на виробництві при роботі в команді та обмеженому часі під керівництвом Наталії Чорнописької та Оксани Довгунь. І завершили день грою з виготовлення піци у двох командах. Виготовляли не справжню піцу, але відчули, на скільки не просто буває на виробництві перерозподілити ролі, увійти в роль певної професії, контролювати якість, розуміти колег, нічого не забути та досягти плану – виконати вчасно замовлення клієнтів.

День 4. У четвер учні прослухали лекції про ланцюги поставок, про європейські практики їхнього формування та про компанії, які забезпечують логістичне обслуговування. Для кращого розуміння процесів викладачі Олена Похильченко, Наталія Гайванович та Софія Леонова провели з учасниками гру з управління ланцюгами поставок. Це рольова імітаційна гра, яка дає змогу учасникам відчувати типові проблеми координації ланцюгів поставок, в яких нехтують обміном інформацією та співпрацею. У цій грі ланцюг поставок є прототипом будь-якої неузгодженої системи, де проблеми виникають через відсутність системного мислення. Кожен учень побував у ролі виробника, постачальника або ж споживача, щоб побачити, як в реальності формуються замовлення та відбувається їхнє виконання.

В останній день Літньої школи учасники отримали сертифікати та сувеніри. На Літній школі «Логістика та управління ланцюгами поставок» учні розвивали навички командної роботи і критичного мислення, виконуючи завдання індивідуально та в групі. З лекцій та відео школярі дізналися про сутність та основні принципи логістики та ланцюгів поставок з урахуванням європейського досвіду.

Організатори Літньої школи дякують адміністрації Ліцею в особі директора Лариси Анатоліївни та завуча Галини Богданівни за співпрацю у реалізації заходу в рамках проекту Erasmus+ Jean Monnet Module, вітають усіх із продуктивним навчанням, бажають усім успіхів у навчанні та здійснення задумів!

Сайт проекту

Сторінка проекту у Facebook

Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи