У рамках проєкту EU_LEAD відбулась лекція експерта Генерального директорату Європейської Комісії з енергетики

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Афіша лекції

13 грудня 2023 року в гібридному форматі відбулась публічна лекція Міхала Тратковського, експерта Генерального директорату Європейської Комісії з енергетики, на актуальну тему «Інновації та енергія» як складові енергетичної політики Європейського Союзу».

Під час виступу спікер акцентував увагу на енергетичній політиці Європейського Союзу, функціонуванні Енергетичного Союзу, орієнтованого на досягнення п’яти ключових цілей, а саме:

  • диверсифікації енергетичних ресурсів;
  • інтеграції внутрішнього ринку;
  • енергоефективності;
  • декарбонізації;
  • промоції інновацій.

Особливу увагу Міхал Тратковський зосередив на проблемі боротьби з енергетичною бідністю, рекомендаціях для зменшення її масштабів та пом’якшення наслідків у ЄС. Складовими стратегії подолання енергетичної бідності у межах ЄС, наголосив експерт, визначено енергетичну ефективність та відновлювану енергетику. Чимало уваги експерт приділив низці амбітних ініціатив Європейського Союзу в сфері запобігання змінам клімату, як-от Комюніке із впровадження ЄЗК (Fit for 55), RePowerEU (План подолання енергетичної залежності ЄС з боку Кремля від 18.05.2022 р.). Також розглянув:

  • проблеми функціонування внутрішнього європейського ринку газу та електроенергії, енергетичної інфраструктури та нових спільних проєктів, зокрема у Baltic Pipe;
  • зовнішній вимір енергетичних відносин Брюсселю крізь призму енергетичної дипломатії ЄС;
  • санкційний режим ЄС, запроваджений проти агресії росії та веапонізації її енергетичних ресурсів, і його підтримку Польщею;
  • складові енергетичної політики ЄС (інновації та конкурентоспроможність, ядерна енергетика, Стратегії ЄС з досліджень та інновацій, що передбачають просування стратегічної автономії ЄС, відновлення європейських екосистем і біорізноманіття, перетворення Європи у цифрову, циркулярну, кліматично-нейтральну та сталу економіку світу);
  • стратегічні енергетичні технології ЄС – відновлювану енергетику, енергетичні системи, енергоефективність, сталий транспорт (електромобілі) та ядерну безпеку.

Учасниками лекції експерта Генерального директорату Європейської Комісії з енергетики Міхала Тратковського стали понад сто учасників, з-поміж яких – студенти-міжнародники, викладачі, учасники проєкту EU_LEAD. До заходу долучилися також студенти Вармінсько-Мазурського Університету в Ольштині (Республіка Польща) з ініціативи професорки Тереси Астрамовіч-Лейк – учасниці команди EU_LEAD та організаторки цього публічного заходу.

Студентів цікавили питання про те, чи спроможний ЄС подолати глобальну енергетичну кризу за умови її виникнення, а також успішні кейси імплементації інновацій у сфері енергетики ЄС, які можуть стати корисними для нової моделі енергетичної політики України з урахуванням тенденцій Європейського зеленого курсу та євроінтеграційного процесу нашої держави.

Захід проведено у межах проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD), який провадиться за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне.

З докладнішою інформацією про EU_LEAD можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото з лекції Скріншоти з онлайн-лекції Скріншоти з онлайн-лекції Скріншоти з онлайн-лекції Скріншоти з онлайн-лекції Скріншоти з онлайн-лекції Фото з лекції