У рамках «Днів італійської культури у Львівській політехніці» відбувся захід за участю партнерів з Італії

Центр італійсько-українського співробітництва Львівської політехніки
Фото із заходу у Львівській політехніці

У рамках «Днів італійської культури у Львівській політехніці» в Університеті було проведено захід за участю Італійського інституту фотографії з Мілана та Інституту італійської культури в Україні.

Подія відбулася в Актовій залі головного корпусу. Організаторами були Центр італійсько-українського співробітництва «Леонардо да Вінчі» (керівник Орест Василько) та Центр міжнародної освіти (керівниця Наталія Гоц). Велику допомогу в організації заходу надав Італійський інститут культури в Україні (директор Карло Колонелла), який також узяв безпосередню участь у події.

Зі вступним словом від Львівської політехніки виступила проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професорка Наталія Чухрай. Вона подякувала італійським партнерам за співпрацю упродовж останніх двох років з Інститутом фотографії з Мілана, нагадавши про спільний конкурс-проєкт на кращі фотографії студентів Політехніки за участю Центру італійсько-української співпраці Університету та безпосередньо його керівника Василька Ореста (він, до речі, був також перекладачем на цій зустрічі). Завдяки партнерам з Італії переможниця конкурсу, студентка ІІ курсу Львівської політехніки Надія Самотій, разом з Орестом Васильком мали можливість за рахунок італійської сторони тиждень перебувати в Мілані, відвідавши Інститут фотографії.

Також Наталія Іванівна висловила впевненість у подальшій співпраці.

Зі сторони Інституту італійської культури в Україні з вітальним словом виступив Карло Колонелла, який від імені Інституту і Посольства Італії в Україні висловив задоволення та подяку за організацію такої події міжнародної співпраці між нашими країнами. До речі, цей захід відбувся під патронатом Посольства Італії в Україні та Італійського інституту культури в Україні.

Також з вітальним словом і подякою за проведену роботу виступив директор Італійського інституту фотографії з Мілана Мауріціо Каваллі. Він також висловив задоволення співпрацею між двома навчальними закладами.

Під час цієї події Інститут фотографії організував у режимі онлайн виставку під назвою «Tirittico. Італійські письменники під об’єктивом». Виставка показала історію трьох італійських літературних шедеврів за допомогою фотографії: «Пригоди Піноккіо» Карло Коллоді, «Заручені» Алессандро Манцоні та «Розділений навпіл віконт» Італо Кальвіно. Фотографії були зроблені впродовж багатьох років випускниками дворічного професійного курсу під час семінару з літератури та фотографії, який проводив Роберто Мутті, куратор, історик мистецтва та член наукового комітету Міланського фотофестивалю. Роберто Мутті також зробив відеопрезентацію проєкту для присутніх у залі студентів і викладачів Львівської політехніки, переважно з Інституту архітектури та дизайну і кафедри журналістики та засобів масової комунікації Інституту права, психології та інноваційної освіти.

Потім пан Колонелла розповів про ці три відомі твори – шедеври італійської літератури – та їх авторів.

На завершення в режимі онлайн відбулося урочисте відкриття виставки «Молоді таланти-фотографи» студентки з України Анастасії Жданової. Це серія кадрів зруйнованих війною місць в Україні. Виставка дуже вражає, оскільки Анастасія та її сім’я самі пережили ці події під час бомбардувань російськими окупантами.

Із завершальним словом виступила директорка Центру міжнародної освіти Львівської політехніки професорка Наталія Гоц.

Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці Фото із заходу у Львівській політехніці