У Львівській політехніці урочисто відкрили ХІ Міжнародну літню школу україністики «Крок до України»

МІОК Львівської політехніки
відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України»

16 липня 2018 року відбулося урочисте відкриття ХІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України», яке Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» приурочив до річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України, якою було проголошено наміри українського народу самостійно вирішувати свою долю і яка стала провісницею проголошення незалежності України, а також з нагоди відзначення 150-ліття Товариства «Просвіта».

Цьогоріч учасниками Літньої школи стали представники із шести країн світу (Аргентина, Білорусь, Словенія, Алжир, Туреччина, США). Її особливістю стала участь двох численних делегацій із Аргентини та Білорусі.

Приїзд представників Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентинській республіці є продовженням і розвитком успішної взаємодії цієї громадської організації з МІОКом на виконання Угоди про співпрацю, підписаної у 2012 році. Ця співпраця має вже свою власну цікаву історію, зокрема організацію двох шкіл україністики в Буенос-Айресі, проведення семінарів та скайп-конференцій з метою збереження української ідентичності українців третього, четвертого, а то й п’ятого покоління у країні їхнього проживання.

МІОК підтримує також важливий напрям діяльності посольства України у Білорусі щодо вивчення української мови, запросивши до участі у Літній школі – 2018 слухачів безкоштовних курсів з української мови у Мінську, що були організовані при посольстві. Адже співпраця з представниками українства східної діаспори є одним із пріоритетів у роботі Інституту.

Знайомство студентів із Національним університетом «Львівська політехніка» почалося з оглядової екскурсії цим найстарішим вищим технічним навчальним закладом Східної Європи, яку провели викладачі Міжнародної літньої школи україністики Оксана Горда та Оксана Трумко.

Відкривав Літню школу вітальним словом проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олег Матвійків, який висловив свої найщиріші побажання, щоб Міжнародна літня школа україністики «Крок до України», яку щороку МІОК проводить у стінах Львівської політехніки, стала для студентів школи не тільки джерелом вивчення української мови, а й джерелом пізнання історії і культури України – Батьківщини їхніх батьків, дідів та прадідів.

За щасливим збігом обставин, на відкритті Літньої школи був присутній президент Світового Конґресу Українців попередньої каденції (1998–2008) Аскольд Лозинський, який наголосив, що в особі студентів Міжнародної школи Україна матиме своїх народних дипломатів, адже вони розповідатимуть у країнах свого проживання про Україну, її тисячолітню історію, багату культуру і традиції.

З вітальним словом до учасників школи звернулася й Ірина Ключковська, директор МІОКу:

– Ми працюємо для поширення української мови у світі. Переконані, що поширення правдивих знань про Україну, її мову, культуру сприятиме не лише збереженню національної тотожності, але й утвердженню позитивного іміджу України у світі.

Делегацію з Аргентини з нагоди відзначення 150-ліття Товариства «Просвіта» привітала Надія Любомудрова, заступник голови товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Національного університету «Львівська політехніка», яка подарувала книжки та підручники для бібліотеки товариства.

Учасників із Білорусі приїхав привітати викладач безкоштовних курсів української мови у Мінську Єгор Дзьобик, який побажав студентам успішно пройти курс із вивчення української мови, а також зануритись у мовну стихію Львова, міста з багатою історією та культурою.

Родзинкою відкриття Школи україністики став виступ колективу «Двійко», який захопив студентів грою на одному із найдавніших українських національних інструментів – бандурі.

Моментом єднання учасників Літньої школи «Крок до України» – 2018 стало не тільки спільне виконання Гімну України, а й спільна фотографія, якою Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою започатковує флешмоб #Об’єднані_українською_мовою.
 

Фото Йосипа Марухняка

Відеосюжет про відкриття Літньої школи

відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України» відкриття ХІ Міжнародної літньої школи «Крок до України»