Фанати науки – про сучасне машинобудування: у Львівській політехніці відбулася міжнародна конференція

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на конференції з машинобудування

Вп’яте у Львівській політехніці та Західному науковому центрі відбулася Міжнародна науково-технічна конференція «Теорія і практика раціонального проектування, виготовлення і експлуатації машинобудівних конструкцій». До заходу долучилися науковці Фізико-механічного інституту ім. Г. Карпенка, Українського товариства з механіки руйнування матеріалів, університетів Києва та багатьох міст України.

Упродовж двох днів науковці-машинобудівники говорили про те, як результати прикладних фундаментальних наукових досліджень втілити в реальні проекти.Прозвучали практичні рекомендації щодо того, як поліпшити експлуатацію конструкцій, збільшити їхній ресурс, які новітні матеріали застосувати для цього.

– Цікаві були доповіді представників Київської політехніки – про моделі руйнування конструкційних матеріалів на основі механіки пошкоджуваності, Харківської політехніки – про моделювання сучасних елементів броньованих бойових машин. Машинобудівники дізналися про спільне напрацювання науковців Конструкторського бюро «Південне» та Інституту прикладних проблем механіки і математики, яке стосується математичних моделей та методів стосовно проблем міцності елементів конструкцій ракетно-космічної техніки, – розповідає заступник голови програмного комітету конференції, професор Богдан Кіндрацький.

На конференції прозвучало 97 доповідей. Її учасники з Львівської політехніки – науковці і студенти-магістри ІІМТ, а саме з кафедр ЕРАТ, МАМ, ПЕМ. Директор Західного наукового центру Олег Зинюк назвав тих, хто зібрався обговорювати проблеми машинобудування, фанатами науки. А проректор Львівської політехніки Наталя Чухрай, вітаючи учасників конференції, наголосила на важливості розвитку машинобудівної галузі для держави. Як приклад назвала те, що у Жешувській політехніці (Польща), де навчається 16 тисяч студентів, найвищий конкурс при вступі саме на механіку.

Українська машинобудівна галузь на сьогодні потребує оновлення і вдосконалення, адже основні засоби старіють, виникає потреба створення нових матеріалів, оцінки їхніх фізико-механічних характеристик тощо. І ті завдання, які ставить нам виробництво, потребують як теоретичних розв’язань, так і конкретних прикладних рішень. На цьому зосередив свою доповідь голова Товариства з механіки руйнування матеріалів академік Володимир Панасюк.

Хоча конференція – міжнародна, до програмного комітету входять учасники з Польщі, Німеччини та Сербії, однак цього разу з певних причин закордонні науковці не змогли приїхати до Львова.

на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування на конференції з машинобудування