У Політехніці презентували книги «Богдан Ігор Антонич ― дітям» та «Ігор Калинець ― дітям» і привітали поета з уродинами

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із презентації

На презентацію нових книжок ― «Богдан Ігор Антонич ― дітям» та «Ігор Калинець ― дітям», які вийшли друком у видавництві «Апріорі», а також привітати з 82-річчям відомого поета, громадського діяча, політв’язня, лауреата Шевченківської премії Ігоря Калинця, 9 липня зійшлися до Львівської політехніки його друзі, знайомі та шанувальники творчості.

Святкову зустріч з уродинником у відреставрованій Актовій залі головного корпусу Львівської політехніки організував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, у якому Ігор Калинець є багаторічним працівником.

Від імені усіх політехніків поета привітав перший проректор Олег Матвійків, побажавши міцного здоров’я, вдячних читачів і багато літ плідної праці. Також наголосив, що на творах Ігоря Калинця та Богдана-Ігоря Антонича мусимо виховувати наших дітей та онуків задля розбудови нашої держави.

Захід транслювали також онлайн, тож до привітань мали можливість доєднуватися гості з України та з-за кордону. Учні різного віку з різних куточків світу записали відео декламацій віршів поетів.

Серед тих, які виступили з вітальним словом, був також директор видавництва «Апріорі» Юрій Николишин і редакторка книжки «Богдан Ігор Антонич – дітям» Оксана Галаник.

Від департаменту освіти і науки ЛОДА, Союзу Українок та громадської ради Святий Юр уродинника привітала Ореслава Хомик, підкресливши непересічний зміст поезії та чистоту думок, які змушують заглиблюватися в кожне слово.

По-особливому теплим було привітання поетові від доньки Звенислави Мамчур-Калинець. Депутатка та громадська діячка поділилася спогадами про переживання, які випали на життєвому шляху, розповіла про емоції, які пізнавала, коли вперше читала рядки, які батько надсилав із ув’язнення…

― Радію, що тато в доброму здоров’ї сьогодні може презентувати свої книги. Дякую Ірині Ключковській і всьому колективу МІОКу, що повірили і допомогли провести цю презентацію. Нам надзвичайно важлива ваша підтримка! ― наголосила пані Мамчур-Калинець.

До слів привітання доєднався також народний депутат України Олег Синютка. Декламуючи уривок «Каменярів» Івана Франка, Олег Михайлович побажав Ігореві Калинцю ще багато років натхненної праці.

По-справжньому родинним було й привітання директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірини Ключковської:

― Ми знаємо, що поруч із нами ― людина-велет, людина, яка має надзвичайно глибокі знання про нас, українців, нашу історію, наше буття, наш ментальність, наше сьогодення і прогресію того, що відбувається із нами. Це людина, яка, говорячи про Небесну Сотню, плаче… Ми розумію, що це ― сльози правди і великого болю серця, яке плаче разом із Україною. Ми бачимо сльози, коли піднімається наш стяг. Ми бачимо сльози пана Ігоря і велику радість, коли він бачить наше військо…, ― наголосила Ірина Михайлівна.

Ігор Калинець поділився історією зі свого життя, зокрема розповів про багаторічне ув’язнення, яке врешті привело до творчості для дітей ― фактично всі твори присвячував донці Звениславі. А також розказав, яким був процес підготування до видання поезії Богдана-Ігоря Антонича до друку. Насамкінець поет зачитав кілька своїх творів.

До всіх вітань із благословенням доєднався директор музею Митрополита Андрея Шептицького отець Севастіян Дмитрух, поет, філософ, громадський діяч Андрій Содомора, а також поет та журналіст Богдан Залізняк.

Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації