У Науково-технічній бібліотеці відбулася зустріч із військовим аналітиком, полковником Петром Черником

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі в НТБ

Напередодні Дня Незалежності України в читальній залі Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки відбулася розмова з військовим аналітиком, полковником Петром Черником, до якої спонукала його ж лекція на тему «Коли ми переможемо у війні?». Спікер дав відповіді на найактуальніші питання сьогодення й розповів про те, як наблизити нашу перемогу.

«Наразі про мир говорити рано, адже до цього ми можемо дійти лише двома шляхами. Перший – це капітуляція. Я переконаний, що в разі капітуляції ворог нас уб’є. Всю українську інтелігенцію буде знищено. Такі події вже відбувалися в нашій історії. Тож Україна не має права на поразку. Потрібно об’єднати всі наші сили задля перемоги», – наголосив військовий експерт.

Петро Черник спрогнозував, що гаряча фаза війни може закінчитися восени. Та після паузи ситуація знову загостриться.

«Московська імперія не може існувати без України. Ця війна стала точкою неповернення. Московити ніколи не мали своєї ідентичності. Тому вони не можуть прийняти нашу державність. Або ми їх переможемо, або ж втратимо нашу незалежність. Ворог задіяв дуже впливову зброю. Це – пропаганда. У цій сфері московія сягнула рівня, який не спроможна перевершити жодна з держав світу», – зазначив Петро Черник.

Також під час зустрічі військовий експерт зауважив, що Україні потрібна така модель ЗСУ, де служать абсолютно всі.

«Хочеш миру – готуйся до війни. Якщо ми побудуємо таку систему, як у Швейцарії, то будемо заможно і щасливо жити. Держава – це не тільки влада, це все суспільство. Нам треба розробити систему якісної мобілізаційної підготовки. На мій погляд, військо України має налічувати щонайменше 350 тисяч осіб. Також слід виділяти не менш ніж 3 % від ВВП на армію. Вперше в історії України ми маємо одного противника і глобальну підтримку світової спільноти. Нам випав унікальний шанс розвинути державність. Зараз ми боремося за встановлення цивілізованої європейської держави. Гадаю, що українська політична нація щойно народилася. Приблизно за 40 років це «дитя» стане на ноги», – додав військовий експерт.

Наблизити перемогу може кожен. Тож допомагаймо й далі ЗСУ, не втомлюймося працювати та волонтерити задля квітучого майбутнього України.

Фоторепортаж – на сторінці Науково-технічної бібліотеки у соцмережі Фейсбук.