Діаспора в об’єктиві юних дослідників МАН: у МІОК відбулося секційне засідання міжнародної учнівської конференції

МІОК Львівської політехніки
учні – члени Малої академії наук

11 травня 2017 року в приміщенні Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» учні – члени Малої академії наук з різних областей України представили свої роботи, що стосувалися діаспорної та міграційної тематики.

Це відбулось на секційному засіданні Міжнародної учнівської науково-практичної конференції МАН «Україна очима молодих», у якій взяли участь учні з Криворізької, Волинської, Полтавської, Кіровоградської, Рівненської, Львівської, Сумської та Черкаської областей. Вперше в МІОКу учні представили свої роботи в рамках тематики «Українська діаспора: причини, наслідки, виклики. Міграційні процеси 90-х років ХХ ст.». МІОК присвятив цю подію 50-літтю Світового Конґресу Українців та представив фільм про цю організацію.

Відкрила засідання Любомира Шевчук, методист Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді. З вітальним словом виступила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська, яка наголосила на важливості залучення молоді до вивчення питань діаспори та сучасної міграції, адже саме молоде покоління може принести в науку новий погляд на актуальні проблеми у сфері діаспор та міграції. Цього року ми стали свідками того, як школярі з різних областей вперше цілеспрямовано почали досліджувати такі питання.

Діти з різних куточків України на прикладі свого регіону показали актуальні й часто недостатньо досліджені сторони української історії та сучасності. Кожна робота – оригінальне дослідження, що проливає світло на питання, які зацікавили школярів. Учні приділили свою увагу як українській діаспорі та міграції, так і особливостям збереження своєї ідентичності представниками інших етносів. Дослідження були представлені на високому рівні, та особливо працівники МІОКу відзначили роботу й активність Олександри Коміренко, учениці 10 класу Єрківської ЗОШ І–ІІІ ступеня імені Героя України В.М. Чорновола.

Дуже позитивне враження на школярів справив і один з роликів просвітницького проекту МІОКу «Молодь про Світовий Конґрес Українців», який був презентований на конференції. Гості отримали особливі подарунки від МІОКу – літературу, що може стати джерелом інформації та натхнення для подальших досліджень.

А після засідання школярі отримали можливість познайомитись із Львівською політехнікою, оцінити її архітектуру та роботи митців школи видатного художника Яна Матейка.

учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук учні – члени Малої академії наук