У МІОК Львівської політехніки відбулася зустріч із мовознавцем, журналістом і соціолінгвістом Юрієм Шевчуком

МІОК Львівської політехніки
У МІОК відбулася зустріч із Юрієм Шевчуком

Днями випала нагода поспілкуватися з Юрієм Шевчуком, якого Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» запросив до участі в Міжнародній конференції «Українська мова в світі» як ключового доповідача та члена програмного комітету.

В Україні Юрій Шевчук більше відомий як мовознавець (він є кандидатом філологічних наук), журналіст і соціолінгвіст. У науковій спільноті світу його знають як члена Європейської асоціації лінгвістики, Американської асоціації славістичних досліджень, Американської асоціації викладачів слов’янських та східноєвропейських мов.

Для організаторів Конференції важливою є участь Юрія Шевчука як викладача української мови в Колумбійському та Єльському університетах, як автора інтерактивного підручника для американських університетів «Українська для початківців» (Beginner’s Ukrainian), як фахівця, який добре знає проблеми, пов’язані з викладанням української мови як іноземної (УМІ), поширенням її у світі, зокрема на Американському континенті.

Окрім основної доповіді, Юрій Шевчук погодився презентувати для учасників (а це вчителі та викладачі освітніх закладів різного рівня з України та світу) комбінаторний словник.

У ході розмови ми заторкнули питання вивчення УМІ з допомогою новітніх технологій, організації та проведення літніх шкіл та курсів з українознавства для громадян інших країн. Ці та інші питання будуть глибше і предметніше обговорені під час Конференції.