У Національному університеті «Львівська політехніка» запрацював Проєктний офіс

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
Назарій Андрущак в робочому кабінеті за ноутбуком

На початку 2020 року у Львівській політехніці розпочав роботу Проєктний офіс. Доцільність і необхідність його створення обговорювали тривалий час. Як наголосила проректорка з міжнародних зв’язків, а донедавна ― з наукової роботи, Наталія Чухрай, завдання Проєктного офісу ― активізувати політехніків у проєктній діяльності, надавати інформаційну підтримку та допомагати у написанні проєктів.

― Над створенням Проєктного офісу ми почали активно працювати з першим проректором Олегом Матвійківим (ред. ― на той час проректор із міжнародної зв’язків) та проректоркою Наталією Чухрай з вересня минулого року. Тоді багато уваги приділили нормативно-правовій документації. Це була досить масштабна підготовча робота, оскільки в Україні ще не було проєктних офісів такого зразка. Наш відділ ― це структурний підрозділ Політехніки, який здійснює консультаційну, навчальну та управлінську діяльність для підвищення підготовки проєктних пропозиції. Також ми націлені на збільшення проєктних ініціатив університету, щоб вивести Політехніку в топ українських закладів вищої освіти у поданні міжнародних проєктів, ― пояснив керівник Проєктного офісу, доцент кафедри систем автоматизованого проектування Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій Назарій Андрущак.

Передбачено, що для працівників університету, які зацікавлені розвивати свої навички з написання проєктів, проводитимуть спеціальні навчання, семінари, а також індивідуальні консультації.

Плануємо випрацьовувати ці навички з представниками різних інститутів та кафедр. Оцінимо їхні можливості для участі в певних видах діяльності, погрупуємо їх за сегментами і проводитимемо навчання та збільшуватимемо їхню обізнаність в певних напрямах. Окрему увагу приділимо інформуванню про можливості подачі проєктних заявок і актуальні тематичні напрями. Ми акцентуємо на програмах Європейського Союзу, зокрема програмах «Горизонт-2020» та «Горизонт Європа», ну і звісно «Ерасмус+». Окрім цього, коли до нас будуть звертатися з ідеями, науковими дослідженнями, описами своїх технічних розробок, то можемо радити, куди краще подаватися для отримання фінансування. У перспективі розглядаємо також можливості залучення різних інститутів до спільних проєктів, ― додав Назарій Анатолійович.

Загалом Проєктний офіс працюватиме у трьох напрямах: науково-технічний, освітній та комерційний. Перші два ― орієнтовані на науковців та викладачів. А от на комерційний напрям пропонуватимуть подаватися також і студентам й аспірантам із технічних спеціальностей, які працюють над цікавими розробками і хотіли б отримати дофінансування для запуску свого продукту, якщо вже мають розроблений прототип.

Назарій Андрущак в робочому кабінеті за ноутбуком Назарій Андрущак в робочому кабінеті за ноутбуком