У Львівській політехніці вшанували пам’ять видатного кінорежисера і громадського діяча Юрія Іллєнка

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
У Львівській політехніці вшанували пам’ять Юрія Іллєнка

27 квітня з нагоди 80-літнього ювілею видатного українського кінорежисера, публіциста і громадського діяча Юрія Іллєнка відбулася зустріч із його сином – народним депутатом України Андрієм Іллєнком – та дружиною – народною артисткою України Людмилою Єфименко.

Цю зустріч у межах авторського проекту «Від книги до мети» її автор Ірина Фаріон назвала дуже перспективною і дуже непростою. Це – не просто вшанування пам’яті чи спогади про Юрія Іллєнка, це, за її словами, «розмова з генієм через його сина та дружину».

Авторка проекту згадала про її перше знайомство з автором геніального фільму «Білий птах з чорною ознакою» Юрієм Іллєнком, яке сталося після того, як вона ознайомилася з його статтею-посланням у газеті «Слово Просвіти» – «Відозва до України». Вже тоді, у 2006 році, публіцист чітко зобразив картину нинішнього стану нашої країни й основні проблеми українського суспільства. Ірина Фаріон назвала Юрія Іллєнка людиною, яка багато в чому підтверджувала біблійні істини і яка володіла надзвичайним вмінням випереджати час.

Під час зустрічі присутні мали змогу переглянути фільм про життя і творчість кінорежисера. Своїми спогадами у фільмі поділились брат Юрія – теж кінорежисер Михайло Іллєнко, його перша дружина Людмила Кадочникова, український поет і кіносценарист Іван Драч, кінокритик Лариса Брюховецька.

Згадками про батька поділився син кінорежисера, народний депутат України Андрій Іллєнко. Він розповів про книги, написані батьком, серед яких і його «Збірка афоризмів», про його непрості стосунки з політикою, про публіцистичну спадщину митця.

Про те, як фільм «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка пробудив заспаний ген українства в молодої дівчинки-киянки, розповіла його дружина – кіноакторка, народна артистка України Людмила Єфименко. Вона згадувала також про його творчість та особисті моменти їхнього спільного життя.

Після закінчення виступу гості відповіли на численні запитання присутніх.

У Львівській політехніці вшанували пам’ять Юрія Іллєнка У Львівській політехніці вшанували пам’ять Юрія Іллєнка У Львівській політехніці вшанували пам’ять Юрія Іллєнка