Увага! У Львівській політехніці внесено зміни до Правил прийому вступників у 2016 році

Прес-служба Львівської політехніки
вступнику 2016

Нещодавно приймальна комісія Національного університету «Львівська політехніка» внесла зміни до Правил прийому вступників цього року. Це пов’язано з тим, що 6 червня Міністерство освіти і науки України скорегувало Умови цьогорічного прийому абітурієнтів.

Прокоментувати зміни ми попросили відповідального секретаря Приймальної комісії Університету Романа Шуляра.

– Насамперед, – зазначив він, – ліквідовано вступ поза конкурсом. Замість нього буде вступ за квотами для чотирьох категорій абітурієнтів. Це, зокрема, окремі категорії інвалідів, діти-сироти, військовослужбовці, які після 30 листопада минулого року закінчили службу, учасники АТО. Квота становить до 10 відсотків від державного замовлення на ту чи іншу спеціальність. Для цих категорій вступ проходитиме без складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Є ще три категорії вступників, які мають право вступати без ЗНО за співбесідою. Це – чорнобильці, інваліди Революції гідності та інваліди АТО. А ще без ЗНО і закінченої в Україні школи мають право вступати мешканці Автономної Республіки Крим. Нагадаю, Львівська політехніка є уповноваженим Міністерством освіти і науки вищим навчальним закладом, що має право на підставі довідки зі школи (а це є наша Академічна гімназія) приймати випускників із Криму, які там закінчив школу після 20 лютого 2014 року. Такі вступники проходять у гімназії державну атестацію з двох предметів – української мови і літератури та історії України. Замість третього предмету вони можуть складати вступний іспит або пройти творчий конкурс.

– Чи справді усі заяви цього року абітурієнти подаватимуть в електронній формі?

– Так. Виняток становлять особи, які підлягають особливим умовам вступу. Щодо електронних заяв також є певні зміни. Подання електронної заяви фактично скомбінували, власне, із самою електронною заявою. Тепер вступник зобов’язаний під час подання електронної заяви завантажити скан-копію свого шкільного атестату, на підставі чого університети за цією скан-копією визначатимуть правильність розрахунку середнього балу додатку до атестату і ухвалюватимуть рішення про допуск чи недопуск вступника до конкурсу.

– Ви згадали про державне замовлення на підготовку фахівців тієї чи іншої спеціальності. Наскільки це все відбувається справедливо і прозоро?

– Останніми змінами до Умов прийому Міністерство освіти і науки України остаточно і безповоротно закріпило таку систему: найкращі вступники за рейтинговими списками ЗНО отримують бюджетні місця у тих ВНЗ і на тих спеціальностях, які вони вказали у своїх заявах як пріоритетні. Щодо Львівської політехніки, то деякі спеціальності, де є творчі конкурси, залишилися на старій системі розподілу державного замовлення. Це, зокрема, архітектура, дизайн, образотворче мистецтво (реставрація), пожежна безпека, журналістика. Шоста спеціальність, яка збереже фіксований розподіл, – це фармація, яка віднесена до медичних спеціальностей. Для бакалаврів, які вступають на базі молодшого спеціаліста, і для вступників до магістратури система розподілу державного замовлення не змінилася. Університет отримує місця і оголошує конкурс вступників.

Є ще низка нововведень процедурного характеру. Скажімо, у нас з’явилися три нові спеціалізації на бакалавраті, які виходять із традиції нашої освітньої школи. Це – міжнародна інформація і міжнародні відносини, системна інженерія інтернет-речей, а також інформатика. Як спеціальності вони випали з нового переліку, але тепер спеціалізаціями ми цю традиційну школу будемо зберігати.