У межах відзначення Дня програміста у Львівській політехніці відбувся перший TechTalk-пікнік зі Skeiron

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік

В межах відзначення Дня програміста четвертокурсники Національного університету «Львівська політехніка», які вивчають комп’ютерну інженерію на кафедрі електронних обчислювальних машин, а також усі зацікавлені в позанавчальний час на веслувально-спортивній базі Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання Міністерства освіти і науки України (с. Наварія Пустомитівського району) мали нагоду дізнатися від представників компанії Skeiron, як робити ІТ-бізнес, взявши участь у першому TechTalk-пікніку Львівської політехніки.

Skeiron, що займається аерофотозйомкою, репрезентували Юрій Стойко, генеральний директор компанії, і Андрій Гривняк, виконавчий директор і водночас студент-магістр Національного університету «Львівська політехніка». Вони – не набагато старші за учасників зустрічі – охоче розповіли про народження ідеї та команди, ризики і клієнтів, безпілотні технології й літальні апарати і 3D-моделювання.

Починати справу радять із припущення: так, скейронівці припустили, що аерофотозйомка комусь потрібна, взялись перевіряти – з’ясувалось, що попит є (хоча «звичайно, ти завжди ризикуєш!»). Хлопці вивчали можливості дронів для зйомки, експериментували, запустили сайт і кинули оголошення в інтернет – так прийшов перший клієнт. Компанія на ринку вже півроку, замовлень стільки, що вільний день у графіку годі знайти… Дохід є, через півтора року сподіваються вийти на прибуток. У команді загалом п’ятеро людей, різних за фахом (бізнес і право, комп’ютерні науки, геодезія, ін.); кожному важливо зайняти свою функціональну нішу, щоб не бути «баластом» і працювати ефективно.

Skeiron спеціалізується на зйомці будівельних, промислових об’єктів, нерухомості. Роблять 3D-моделі, заміри об’єктів для аналізу їхнього стану (наприклад, кар’єр), ортофотоплани; ці дані потрібні як для самого бізнесу, так і для інвесторів, геодезичних служб. За словами ІТ-бізнесменів, чітко визначити напрям і масштаб діяльності вкрай важливо – аби не розпорошуватись. Загалом в Україні нині з півдесятка серйозних компаній, які займаються аерофотозйомкою (скажімо, у сільському господарстві № 1 є Dronе.UA; дехто робить рекламу, знімає весілля), галузь фактично – у процесі становлення.

– Невідомість – це в інноваційному бізнесі найскладніше. Особливо якщо йдеться про «софт» і якщо ринок несформований. Коли ти до кінця не знаєш ринку, клієнтів, технологій, то нема на кого орієнтуватись, з чим порівняти. Тоді, хоч це дивно, навіть ціну важко «придумати». А, крім того, є проблема жлобства: на відповідний якісний продукт гроші шкодують навіть потужні компанії, – говорить Юрій Стойко.

Цікаво, що, крім комерційних проектів, Skeiron втілює й неприбуткові, зокрема 3D-моделювання пам’яток архітектури, які зазнають руйнування, як-ось костел св. Йосипа у Підгірцях чи Червоногородський замок на Тернопільщині. Це спосіб звернути увагу на необхідність збереження цінних об’єктів і реалізувати свою соціальну відповідальність.

ІТ-пікнік мав і практичну складову: студенти дізнались про різні моделі дронів – Phantom 3 та Inspire, а відкрита локація – веслувально-спортивна база Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання МОН у Наварії – дала змогу продемонструвати можливості керування Inspire’ом і його камерою. А завдяки окулярам доповненої реальності всі охочі могли оглянути місцевість «очима» дрона. Студентам такий формат сподобався, підсумовує Анатолій Ігнатович, старший викладач ЕОМ Політехніки, який власне й ініціював проведення заходу:

– Такі пари, як ця, мабуть, жоден студент не пропускав би. Коли студент сидить на парах в аудиторії, слухає лекцію чи навіть дивиться інтерактивну презентацію – це стандартно. Хочеться чогось інноваційного в навчальному процесі. Маємо предмет «Комп’ютерні системи», тож логічно ознайомлювати студентів з новинками в галузі ІТ. Так з нашим студентом із команди Skeiron вирішили організувати такий-от TechTalk – технічну розмову про ІТ-бізнес: для студентів це нагода наблизитись до практики, для компанії – прорекламувавти себе і, можливо, знайти нові кадри, адже вона росте. Для Львівської політехніки це новий формат, який, сподіваюсь, стане традиційним. Вже думаємо, кого далі запрошувати. Можливо, це буде стартап, що розробив «інтелектуальну чашку», яка аналізує якість рідини; у цій команді теж є один із наших студентів.

відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік відзначення Дня програміста - TechTalk-пікнік