Молодь говорила про права людини: у Львівській політехніці відбувся Національний тренінговий курс

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Національний тренінговий курс

Тридцятеро представників різних вишів зі всієї України, лідери органів студентського самоврядування, молодіжних громадських організацій, зацікавлені освітою у галузі прав людини, зібралися 23–28 листопада у Львівській політехніці. В ці дні тут проходив Національний тренінговий курс із прав людини «Роль органів студентського самоврядування у захисті прав людини».

У режимі відеоконференції гостей привітав заступник міністра молоді та спорту України Сергій Мітрофанський. Він побажав частіше замислюватися над проблематикою прав людини і спільно дбати про поліпшення становища молоді в Україні, зокрема про захист їхніх прав. На пленарному засіданні з привітальними словами звернулися перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, проректор Львівської політехніки Роман Корж, представниця Молодіжного департаменту Ради Європи Руксандра Пандея, голова наглядової ради Національного студентського союзу та оргкомітету заходу Анатолій Ігнатович.

Цей тренінговий курс спрямовано на виконання положень Хартії Ради Європи про освіту для демократичного громадянства і прав людини. Його мета – підтримати лідерів органів студентського самоврядування та представників молодіжних громадських організацій у пропагуванні прав людини, а також сформувати компетенції для подолання викликів, що існують у сфері навчання з прав людини, допомогти впроваджувати принципи Хартії із питань демократичного громадянства та освіти з прав людини у формальних та неформальних умовах та програмах.

Організували тренінг ВМГО «Національний студентський союз» спільно з Колегією студентів і аспірантів Львівської політехніки за підтримки Молодіжного департаменту Ради Європи та Міністерства молоді та спорту України.

У рамках тренінгу молодь мала нагоду поспілкуватися із засновником Української Гельсинської групи, віце-ректором Українського католицького університету Мирославом Мариновичем. Також подискутували на теми: «Що таке права людини?», «Освіта для демократичного громадянства і прав людини», «Механізми захисту прав людини в Україні», «Процедура захисту прав людини. Роль омбудсмена в Україні» та багато іншого, а також обговорили Закон України «Про вищу освіту».

Національний тренінговий курс Національний тренінговий курс Національний тренінговий курс