У Львівській політехніці відбувся літературно-мистецький вечір «Шевченко – речник волі України»

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Хорова капела студентів «Гаудеамус»

10 березня в актовій залі першого навчального корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбувся літературно-мистецький вечір під назвою «Шевченко – речник волі України», присвячений 202-й річниці від дня народження Великого Кобзаря.

Лейтмотивом цього хвилюючого мистецького дійства стали такі поетичні слова:

Дай Боже, не забути нам Тараса,
Щоб в ніч беззорну день новий прозрів!
Хай день новий зацвітає щастям,
А ворог скигле, мов голодний звір.

Із пристрасним словом про нашого Пророка, геніального поета й художника виступила голова «Просвіти» Університету професор Христина Бурштинська. Це був глибокий аналіз творчості Тараса Шевченка, його сприйняття сучасним світом.

Свою промову Христина Бурштинська завершила такими словами: «Шевченківський дух, Шевченкова сила були разом з мільйонами на Майдані нашої Гідності і Свободи. З його словами «Борітеся – поборете!» упав на холодний асфальт скошений кулею московського холуя Сергій Нігоян. А за ним на відкуплення нашої свободи зринула у вічність Небесна Сотня. А далі – «Лицарі великі» російсько-української війни з Іловайського котла, Донецького аеропорту, Дебальцевого, Широкиного... З Шевченкового могутнього духу, з його сили і величі зродилось мільйонноголосе «Слава Україні – Героям слава!».

У великій літературно-мистецькій композиції, режисером-постановником якої був Заслужений працівник культури України Степан Шалата, а ведучими – Ольга Шмакова та Олег Деркач, прозвучали пісні на слова Тараса Шевченка, його полум’яні поезії.

Свою любов до поета і мистецьку майстерність засвідчили тріо бандуристок у складі працівників Народного дому «Просвіта» Христини Залуцької, Наталії Захарчин та Марії Яськів. Поему «Кавказ» декламував студент Інституту архітектури Андрій Теслевич. Вокальне тріо ансамблю естрадної пісні «Сузір’я» у складі студентів Катерини Гладій, Оксани Сондей та Наталії Варцаби виконало пісню Лесі Тельнюк «Все упованіє моє..» на слова Тараса Шевченка.

Тепло зустрічали присутні виступи ансамблю бандуристок «Заспів», камерного оркестру «Поліфонія», ансамблю танцю «Вірність», університетського симфонічного оркестру, хорів «Гаудеамус» і «Орфей», учасників театральної студії «Хочу».