У Львівській політехніці відбувся інтерактивний захід з обміну досвідом із викладачами Національного авіаційного університету

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Скріншот з онлайн-заходу

10 травня 2024 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом». Івент організовано командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка» спільно з викладачами Національного авіаційного університету (м. Київ).

Досвідом та власним баченням щодо впровадження європейських студій з урахуванням грантових можливостей від ЄС поділилася професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS, директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук), яка зосередилася на особливостях розвитку європейських студій у Національному університеті «Львівська політехніка», перспективах запровадження міждисциплінарних освітніх програм із вивчення ЄС та європейської інтеграції України.

Натомість професорка Ніна Ржевська (завідувачка кафедри міжнародних відносин та стратегічних студій факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету), враховуючи індивідуальну освітню траєкторію підготовки здобувачів, зауважила, що завдяки вибірковим освітнім компонентам у НАУ імплементують знання про Європейський Союз головно щодо інформаційної безпеки ЄС. Професорка анонсувала старт роботи зі впровадження міжгалузевої інноваційної освітньої програми з європейських студій в університеті, адже ефективний дипломат сучасного кшталту повинен володіти не лише гуманітарними, але й технічними та природничими знаннями. «Авіація та космос – простір для дипломатичних і міжнародних зв’язків», – зазначила Ніна Ржевська.

Доцентка Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Львівської політехніки) поділилася кращими практиками викладання європейських студій для студентів технічних спеціальностей, виробленими впродовж двох років імплементації проєкту EUSTS у нашому університеті, які варті поширення в інших ЗВО технічного спрямування України.

Артем Сапсай (доцент кафедри міжнародних відносин та стратегічних студій факультету міжнародних відносин НАУ) зосередився на тематиці технологічної дипломатії України, зокрема:

  • обговорення концептуальних аспектів технологічної дипломатії;
  • місця технологічної дипломатії в державних органах влади України та агенціях ЄС;
  • фактору безпеки технологічної дипломатії України;
  • ролі науково-освітянського простору для розвитку технологічної дипломатії України.

Досягнення таких цілей, на думку А. Сапсая, є можливим за умови підготовки фахівців через міждисциплінарні програми.

Доцентка Олена Лукачук (менторка INNOVATION HUB, учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин ігсн) репрезентувала досвід проєктної діяльності студентської молоді Національного університету «Львівська політехніка», зокрема й завдяки програмам від ЄС, а також конкретні результати такої роботи.

Доцентка Наталя Боротканич (представниця України у програмному комітеті «Цифровізація, промисловість, космос» програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», доцентка кафедри міжнародних відносин та стратегічних студій факультету міжнародних відносин НАУ) популяризувала грантові можливості для технічних університетів у межах рамкової програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа», поділившись власним досвідом та цінними рекомендаціями до написання проєктних заявок. Зокрема, було деталізовано інформацію про напрями програми «Горизонт Європа»:

  • передова наука;
  • глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність;
  • інноваційна Європа.

Особливу увагу Наталя Боротканич акцентувала на можливостях гуманітаріїв у програмі «Горизонт Європа».

У підсумку теоретичної частини науковці обох університетів узгодили свої дії щодо спільної роботи над впровадженням міждисциплінарних програм з європейських студій, які поєднають гуманітарні й технічні знання та напрацювання.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методів навчання для формування знань про ЄС як відповідального глобального актора сучасної системи міжнародних відносин для студентів Національного авіаційного університету провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доцентка Ольга Івасечко (кафедра політології та міжнародних відносин), доцент Олег Цебенко (кафедра ПМВ). Під час практичної частини учасники застосували вправу «Прогулянка галереєю «Тур по ЄС», де студентська молодь ознайомилась із ключовими інституціями ЄС, керівними посадовцями Євросоюзу та різноманітними фактами про ЄС. Також провели євроквіз «Що ти знаєш про ЄС?», де студенти НАУ позмагались між собою у знаннях про різноманітні факти й особливості, що стосуються європейських держав та Європейського Союзу.

Загалом до заходу долучилося понад 70 осіб – студентів (30 осіб), викладачів, аспірантів Національного авіаційного університету та Національного університету «Львівська політехніка» (43 особи). Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками й вироблення нових ідей для розвитку європейських студій у ЗВО в Україні.

Також до підготовки заходу долучилися доцент Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), доцентка Ірина Сухорольська (кафедра ПМВ).

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу