У Львівській політехніці відбувся ІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль науки «Litteris et Artibus»

За матеріалами «ЗІКу»
Герб Львівської політехніки

Співорганізаторами заходу є Колегія та профком студентів і аспірантів, Рада молодих вчених Львівської політехніки, ВМГО «Національний студентський союз» та Рада студентів технічних університетів Європи (BEST-Lviv). «Фестиваль науки – це мультидисциплінарний молодіжний науковий захід, що має на меті створити середовище для комунікації молодих українських та міжнародних вчених. «Litteris et Artibus» дає можливість обмінюватись досвідом та ідеями між науковцями, які представляють наукові школи із різних куточків України та світу. Тож, під одним «парасольковим» проектом «Litteris et Artibus» збираємо сім самостійних потужних наукових конференцій», – розповідає організатор, секретар фестивалю, кандидат технічних наук, асистент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Олександр Березко.

Тематика доповідей учасників заходу є надзвичайно широкою та охоплює всі напрямки досліджень, що проводяться у Львівській політехніці – від хіміків до архітекторів, від комп’ютерників до психологів. Я відчуваю гордість, коли дивлюсь на збірники матеріалів доповідей. Часто дивуюсь, адже трапляються доповіді з таких рідкісних та цікавих тематик, про які я б ніде не міг дізнатися, окрім фестивалю, – продовжує Березко.

Це вже третій фестиваль. Початки проекту виникли у 2006 році, коли студент 5-го курсу, голова Колегії та профбюро студентів Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Олександр Березко, започаткував першу міжнародну наукову конференцію молодих вчених «CSE». Вже 6 років триває проект і набирає дедалі більших обертів. «Ми практикуємо абсолютно унікальний формат публікацій доповідей, якого немає в Україні, адже введено поняття розширеної анотації: всі англомовні матеріали мають велику українську частину, а всі україномовні – англійську.

Фестиваль науки – це платформа для нових проектів, основа для формування відкритої української наукової спільноти. Добре, що такі проекти втілюються саме у Львові – центрі культури та туризму держави. Очікуємо гостей з усієї України. Немає жодного великого українського міста, якого не було б представлено на фестивалі.

З міжнародних гостей цього року приїдуть науковці з Польщі, Німеччини, Румунії, Австрії, Чехії. Очікуємо також гостей з Італії та Туреччини, Ірану, Індії та Японїі. Останні ж привезуть цікаву доповідь з економіки, що дуже для нас приємно. Ми обов’язково зустрінемо їх у Львівській політехніці японською мовою», – підкреслює Олександр Березко. Цього року до його складу входять 7 конференцій різної тематики. Список тем кожної із них можна знайти в Інтернеті:

  • http://cse.ukrscience.org – V Міжнародна конференція «Комп’ютерні науки та інженерія»;
  • http://gac.ukrscience.org – ІV Міжнародна конференція «Геодезія, архітектура та будівництво»;
  • http://hss.ukrscience.org – ІІI Міжнародна конференція «Гуманітарні та соціальні науки»;
  • http://epecs.ukrscience.org – ІІI Міжнародна конференція «Енергетика та системи керування»;
  • http://emt.ukrscience.org – ІI Міжнародна конференція «Інженерна механіка та транспорт»;
  • http://em.ukrscience.org – ІI Міжнародна конференція «Економіка та менеджмент»;
  • http://cct.ukrscience.org – ІI Міжнародна конференція «Хімія та хімічні технології»;

У фестивалі візьме участь близько 800 осіб, які є авторами понад 600 доповідей (остаточні підсумки ще не підбито). Молоді науковці приїдуть із 25 країн світу, а це: Бангладеш, Білорусія, Великобританія, Грузія, Єгипет, Індія, Іран, Італія, Латвія, Македонія, Малайзія, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Сінгапур, Словаччина, США, Туреччина, Угорщина, Чехія, Швейцарія, Японія. Урочисте відкриття Фестивалю розпочнеться 24 листопада 2011 року о 10:30 в актовій залі першого навчального корпусу Львівської політехніки по вул. Карпінського, 2/4, після якого відбудеться зустріч організаторів та представників ЗМІ. У брифінгу візьмуть участь: Олександр Березко, організатор та секретар фестивалю, Оксана Юринець, голова ради молодих вчених інституту економіки та менеджменту, депутат ЛОР. Початок 11.45 год.