У Львівській політехніці відбулася зустріч із відомим українським мовознавцем Миколою Лесюком

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

Днями у межах авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги до мети» в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася творча зустріч із відомим українським мовознавцем, доктором філологічних наук, професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Миколою Лесюком.

Зустріч розпочалась із короткого ознайомлення з біографією гостя. Представляючи його, Ірина Фаріон розповіла про те, що Микола Лесюк є автором понад 300 наукових праць, які присвятив вивченню української мови. Серед них і презентована нова книга «Становлення і розвиток літературної мови в Галичині».

Під час зустрічі професор Микола Лесюк розповів, як створювалася книга, торкнувся діяльності «Руської Трійці» в зародженні і поширенні української літературної мови в Галичині, назвав авторів-мовознавців, які створювали українські граматики, наголосив на необхідності розвитку фонетичного правопису, підкреслив роль духовенства у розвитку української мови тощо. Він також згадав ще одну свою значиму роботу «Еротизм в українському фольклорі».

Учасники творчої зустрічі з мовознавцем поцікавилися, як він розуміє психологічні аспекти мови, який бачить шлях подолання вживання слів-паразитів, чи влаштовує його нинішній стан мовлення на українському телебаченні та радіомовленні тощо.

По закінченні професор Микола Лесюк звернувся до молоді, аби вона пильнувала за культурою своєї мови, уникала вульгарної лексики, не перекручувала свої прізвища у соціальних мережах. Лейтмотивом цього цікавого і корисного заходу стали його заключні слова: «Українська мова ще стане господинею у власному домі».