У Львівській політехніці в межах проєкту EU_LEAD відбулось засідання євроклубу EU for YOU

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із засідання клубу

29 лютого 2024 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулось засідання євроклубу EU for YOU у межах проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD) за підтримки Програми Європейського Союзу Erasmus+ напряму Жан Моне.

На захід до студентської молоді завітала керівниця Львівського бюро євроінтеграції Олена Павлюк із темою до дискусії «Успішні кейси європейської інтеграції міста Львова». Пані Олена поділилась секретами успішної реалізації ідей Львівського бюро євроінтеграції, що є комунальним підприємством Львівської міської ради, створеним з метою сприяти інтеграції Львова із середовищем Європейського Союзу.

Це перше бюро в Україні, яке займається промоцією інтересів місцевого самоврядування в процесі інтеграції України до ЄС. У 2023 році за його участі відкрито Офіс міста Львова у Брюсселі, який має на меті синхронізувати інтеграційні процеси на міжмуніципальному рівні, стати майданчиком для партнерства українських міст із містами Європейського Союзу. Загалом, ключовою місією Бюро є інтегрувати Львів із середовищем ЄС.

Спікерка окреслила напрями роботи бюро, з-поміж яких виокремила такі:

  1. Підвищення інституційної спроможності місцевого самоврядування задля участі у Програмах ЄС та міжнародної співпраці;
  2. Співпраця з європейськими інституціями, міжнародними організаціями, асоціаціями задля залучення експертизи та ресурсів ЄС;
  3. Промоція євроінтеграційних процесів та цінностей;
  4. Співпраця з партнерами задля впровадження європейських практик;
  5. Розвиток інституційної спроможної команди.

Олена Павлюк розповіла про поточні проєкти Бюро у сфері євроінтеграції.

  • EUCation – навчальний курс з основ євроінтеграції для представників місцевого самоврядування та громадянського суспільства, який покликаний допомогти зрозуміти базові ідеї та принципи Європейського Союзу, ознайомити з можливостями грантових програм ЄС, навчити формувати проектні заявки, вести ділову комунікацію, презентувати проєкти.
  • Хаб євроінтеграції – багатофункціональний майданчик, де львів’яни та внутрішньо переміщені особи мають можливість налагодити співпрацю з представниками європейських міст, європейських інституцій та громадських організацій, брати участь у програмах ЄС для покращення соціально-економічних умов життя, самореалізації та сталого розвитку.
  • Центр передових досліджень – мультифункціональний науково-технічний, медичний, освітній центр на базі екосистеми людяності UNBROKEN, створений з метою перейняти кращі світові практики у сфері науки, медицини, технологій, залучення професіоналів різної галузі до досліджень, експериментів, інноваційних розробок задля допомоги українцям, які постраждали у російсько-українській війні.

Ключовими досягненнями Львівського бюро євроінтеграції Олена Павлюк назвала такі:

  • ІІІ місце у конкурсі «Європейська столиця Інновацій»;
  • проведення UNBROKEN Emergency Summit;
  • співпраця з ЮНІСЕФ щодо промоції питань євроінтеграції у Львові;
  • підписання меморандуму з Українською волонтерською службою щодо створення Національного волонтерського хабу у Львові;
  • за посередництва бюро впродовж 2023 року у Львові відбулося 936 конференц-подій.

Особливо цікавою була дискусійна частина засідання євроклубу EU for YOU зі студентами про цінності та пріоритети Європейського Союзу, яких слід дотримуватись на шляху до створення успішних кейсів.

До заходу долучилось 78 студентів-міжнародників.

Команда проєкту «Глобальне відповідальне лідерство ЄС: зміна клімату, захист навколишнього середовища та гуманітарна допомога» (EU_LEAD) щиро дякує всім учасникам євроклубу та продовжує готувати інші, не менш цікаві івенти.

З докладнішою інформацією про EU_LEAD можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу Фото із засідання клубу