У Львівській політехніці провели Міжнародну екуменічну конференцію «Миротворча роль Церков»

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Міжнародна екуменічна конференція

Організатором подібних представницьких екуменічних конференцій вже кілька років поспіль є Український католицький університет. Останнім часом цей унікальний навчальний заклад чимало своїх заходів проводить спільно з навчально-науковими інститутами та громадськими організаціями Національного університету «Львівська політехніка». Тому невипадково місцем проведення конференції обрана саме Львівська політехніка.

Повна назва Міжнародної конференції звучить так: «Миротворча роль Церков: екуменічна співпраця задля суспільної злагоди і примирення». У роботі цьогорічного зібрання взяли участь провідні богослови та науковці-дослідники з України, Австрії, Швейцарії, Іспанії. Греції та США.

Модератором конференції був декан філософсько-богословського факультету Українського католицького університету доктор богослов’я Роман Завійський. Це – молодий талановитий науковець, випускник УКУ, який свою докторську дисертацію захищав в університеті Оксфорда.

Учасників конференції привітав ректор УКУ отець-доктор Богдан Прах. Він, зокрема, наголосив: «Війна – це наслідок браку любові. Христова любов – зцілює і вміє бачити людей та інші Церкви».

Майже усі промовці говорили про толерантність між Церквами і людьми різних релігійних конфесій. Великим лихом для сучасного світу є релігійний екстремізм. Він не має нічого спільного із справжньою духовністю і любов’ю до Бога.

Директор Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» доктор Тарас Дзюбанський торкнувся питань задоволення релігійних потреб кримських татар, які виїхали з тимчасово окупованого Криму.

Учасники конференції не могли оминути й такого дискусійного питання як зустріч Папи Римського Франциска і патріарха Московського Кирила. Домінувала думка про те, що попри деякі сумнівні положення у прийнятій спільній декларації стосовно України зустріч лідерів двох Церков, без сумніву, має позитивне значення. Адже будь-який діалог кращий за ворожнечу і конфронтацію.