У Львівській політехніці продовжують виготовляти гідрогелеві пов’язки для військових

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»
Гідрогелева пов’язка «Аквіор»

У Національному університеті «Львівська політехніка» студенти із професорами виготовляють для військових лікувальні пов’язки, які пришвидшують загоєння ран. Технологію виготовлення освітяни запатентували.

Пов’язка наполовину складається з води і має охолоджувальний ефект. До руки її фіксують бинтом чи пластиром. Пов’язки поглинають виділення з ран, пришвидшують і полегшують загоєння опіків.

«Ви можете вводити туди медикаменти, які потрібні для лікування конкретного пацієнта – лікар занурює її в розчин потрібного медикаменту і прикладає», – каже доктор технічних наук, старша наукова співробітниця кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Наталія Носова.

Розробляти гідрогелеві пов’язки у Львівській політехніці розпочали 15 років тому. Виготовляли їх на синтетичній основі. Кілька років тому перейшли на природні компоненти і запатентували технологію. Передусім пов’язка підійде для опікових ран та пролежнів, трофічних виразок та окопної стопи, яка поширена на передовій.

«Дослідження, які вже проведені не нами, а лікарями, стверджують, що застосування нашої гідрогелевої пов’язки прискорює заживлення рани в 2–3 рази. Не викликає повторного інфікування і травмування рани», – зазначає Наталія Носова.

Виготовлені пов’язки передають волонтерським групам, у медичні заклади, прифронтові госпіталі та парамедикам.

Апаратура для виготовлення гідрогелевих пов’язок Гідрогелева пов’язка «Аквіор»