У Львівській політехніці презентували мобільний застосунок Smart Migration

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-презентації

13 травня 2022 року відбулася онлайн-презентація мобільного застосунку Smart Migration, призначеного для українських мігрантів у Чехії. Подію організував і провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) спільно з Європейським Конґресом Українців (ЄКУ) та організацією «Українська ініціатива в Чехії». Партнери презентації – Міністерство праці та соціальних справ Чеської Республіки, Світовий Конґрес Українців (СКУ), Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО).

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, під час офіційного відкриття події наголосила: «Невипадково презентація відбувається у Львівській політехніці – університеті, в якому один з найважливіших фокусів спрямований на сферу ІТ, підтримку стартапів. Саме тут є глибоке розуміння значущості проєкту Smart Migration, до експертизи якого було запрошено наш Інститут. Зазначу також, що важливість цієї зреалізованої ініціативи зростає у зв’язку з величезною кількістю переселенців з України, які змушені виїхати в різні країни світу (згідно з даними ООН, понад 6 мільйонів українців виїхали за межі України) через війну. Розглядаємо мобільний застосунок як створену у Чехії модель, яку можуть використати інші країни, наповнивши її своїм контентом».

Вітаючи учасників заходу,  Лілія Жук, проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Національного університету «Львівська політехніка», зазначила: «Час, у якому ми живемо, ставить нові виклики та потребує від нас ефективних рішень у відповідь. І застосунок Smart Migration – це якраз така відповідь на актуальне питання – хвилі вимушеної міграції українців до Чехії. Водночас застосунок є зразком для сусідніх країн, до яких прямують небачені раніше кількості українських шукачів притулку, і прикладом того, що сучасні цифрові технології допомагають швидше та простіше пристосуватися до умов нової для мігрантів країни. Дуже приємно та почесно для Львівської політехніки, що саме МІОК спочатку став учасником тестування цього застосунку, а тепер презентує його широкому колу користувачів. Впевнена, що цей застосунок виявиться корисним для великої кількості українців у Чехії та покращить їхнє перебування у цій дружній країні».

Богдан Райчинець, голова ЄКУ та ГО «Українська ініціатива в Чехії», передусім подякував за допомогу МІОКу в реалізації проєкту Smart Migration, а також підкреслив, що застосунок досі перебуває у процесі доопрацювання. Очільник ЄКУ висловив сподівання, що в майбутньому застосунок стане технологічною базою для організацій з інших країн, що допомагають українським мігрантам.

Презентував застосунок учасник команди-розробників Ян Шрот, представник Карлового університету (Прага), експерт із питань міжнародної міграції та керівник проєктів при МОМ, ОЕСР, УВКБ ООН. Автор окреслив основну мету застосунку, описав його структурні елементи та відповідно продемонстрував кожен підрозділ і способи його використання. Також Ян Шрот розповів про переваги, які для мігрантів відкриває Smart Migration.

Практичне значення запровадження застосунку Smart Migration виокремила Ольга Воячкова, представниця Міністерства праці і соціальних справ Чеської Республіки: «Я працювала з українськими мігрантами від першого дня, коли вони почали приїжджали до Чеської Республіки. Я допомагала їм як волонтер і бачила усі проблеми, які турбували українських біженців. Було стільки запитань, стільки запитів, що я не була у змозі на усе відповідати. Тому з появою цього застосунку нам стало значно легше».

Працівники МІОКу, долучені до реалізації цього проєкту, зокрема до тестування застосунку, говорили також про важливий ґрунтовний підхід, що використали автори для розробки застосунку. «Мені подобається цей застосунок не лише тим, який він зараз є, але й тим як саме його розробляли. Адже спочатку це була ініціатива наукового співтовариства за фінансування наукової інституції та університету. Й це сталося до того, як почалася широкомасштабна війна в Україні і появи великої хвилі мігрантів. Тобто це краще, коли люди не просто намагаються загасити пожежу, а коли цілеспрямовано спокійно працюють над тим, що потрібне. І ще тут важливо підкреслити, що були об’єднані зусилля і державних установ, і громадського сектору і наукових інституцій», – наголосив Юрій Марусик, науковий співробітник МІОКу.

«Так, звісно, синергія наукових середовищ, державних структур і мігрантських організацій, – усе це є запорукою того, що фінішний продукт буде мати практичну цінність для цільової авдиторії. Доказом цього є той факт, що за дуже короткий термін після релізу цього застосунку ним уже користуються понад п’ять тисяч осіб. Ще один важливий аспект – професійно побудована стратегія з реалізації проєкту – ґрунтовна робота з усіма стейкголдерами, із цільовою авдиторією, з експертними середовищами. Також бачимо, що продукт має великий потенціал до масштабування. Хочемо подякувати команді проєкту і зазначити, що для нас із колегами це була велика приємність працювати з вами і цікавий досвід долучитися до експертизи цього застосунку. Ми надалі намагатимемося проводити роботу з популяризації цього застосунку, щоб він досягав своїх цілей», – зазначив Андрій Яців, заступник директора МІОКу.

Дискусія та запитання переважно стосувалися стратегічних короткотермінових та довготермінових планів, зокрема розробки версії для IOS, планів розширення співпраці з іншими державними установами України, можливостей застосування платформи в інших країнах (передусім Польщі, Португалії, Італії), а також розробки вебверсії.

Завершуючи захід, Ірина Ключковська висловила вдячність Чеській Республіці за те, що ця країна гостинно відчинила свої двері для українців, які потребують притулку і прихистку. Очільниця МІОКу, що для цього працюють як державні, так і недержавні структури. «Дякуємо вам, чехи, за те, що ви є з нами у цей надскладний, трагічний, але й водночас героїчний час. Дякуємо вам, шановні розробники, за те, що ви подбали про реалізацію імміграційної політики Чехії і так вдало створили цей застосунок. І дякуємо вам, пане Богдане Райчинець, за те, що ви, будучи громадянином Чехії, серцем і душею залишаєтеся в Україні і розділяєте наш біль і нашу тривогу. Пишаймося Україною і її героїчною боротьбою».