Захист довкілля, стиль життя молоді, інноваційні технології: у квітні в Університеті відбулося кілька конференцій

Анастасія Мозгова, Катерина Гречин, Наталія Павлишин, «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Як у Політехніці захищали довкілля

У квітні пройшов Четвертий студентський Конґрес «Захист навколишнього середовища. Збалансоване природокористування», який організували Інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму ім. В. Чорновола, кафедра екології та збалансованого природокористування і Львівська обласна організація Всеукраїнської Екологічної Ліги. Серед учасників – 63 представники чотирнадцяти вишів України.

Програму конґресу сформовано із пленарного засідання «Пріоритетні екологічні питання. Роль студентства у їх вирішенні» і двох семінарів – «Зменшення антропогенного навантаження на довкілля: досвід і перспективи» та «Інноваційні технології у природоохоронній діяльності».

– Із кожним роком ми бачимо не лише нові обличчя, а й тих, хто до нас завітав уже не вперше. Приємно, що наш конґрес викликає цікавість. Ми дуже раді, що ви знайшли час і бажання взяти участь у форумі. Я мала можливість попередньо ознайомитись із тезами, які ви подали – надзвичайно цікаві статті, видно, що учасників цікавлять абсолютно різні теми, відмінні не лише напрямами, а й глибиною викладу. Сьогодні тут присутні як студенти від першого до п’ятого курсів, так і аспіранти. Ми дуже тішимося, що ви з нами, – звернулася до учасників Оксана Ковальчук, доцент кафедри ЕЗП.

У рамках конґресу відбулася Дев’ята студентська конференція із захисту довкілля, яку зорганізувала і провела кафедра ЕЗП.

– Ми вважаємо захист довкілля надзвичайно актуальною проблемою, тому студенти як передова частина суспільства повинні цим перейнятися. Ця конференція має статус міжнародної, але через події, які зараз відбуваються в Україні, притік іноземних учасників призупинився, але ми віримо, що це ненадовго, – прокоментував Мирослав Мальований, завідувач кафедри ЕЗП.

Усі учасники конґресу отримали сертифікати.

Узалежнення молоді – гостра проблема сьогодення

Нещодавно у Львові відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Україна – Польща: Ризики молодіжного стилю життя. Що маємо і чого прагнемо?». Представники різних наукових і релігійних спільнот, громадських організацій та влади обговорили проблеми алко-, нарко- і тютюнозалежності учнівської та студентської молоді, акцентувавши зокрема на її гостроті в селах.

Учасники конференції представили результати українсько-польського дослідження ризиків стилю життя сучасної молоді (поведінкові узалежнення учнівської молоді) й визначили шляхи їхньої профілактики.

– Львівська політехніка півроку тому була однією зі сторін-підписантів договору з Державним агенством вирішення проблем із алкоголем у Варшаві, Благодійним фондом «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ, Дрогобицьким педагогічним університетом ім. І. Франка про співпрацю у сфері профілактики та залежностей, а також профілактики психічного здоров’я молоді. Дослідження, які провадив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) демонструють невтішні загальнонаціональні тенденції: 63 відсотки дівчат і юнаків, віком 15– 16 років, мають досвід куріння, 91 відсоток – уживання алкоголю, а 14 відсотків уживали легкі наркотики. Лише 22 відсотки підлітків знають про шляхи інфікування ВІЛ. Для нашого університету ця конференція особливо цікава, оскільки наші студенти досліджують ці питання і вже невдовзі представлять загалові його підсумки. Знаючи проблеми виникнення цих загроз, зможемо знайти шляхи уникнення їх і способи боротьби з цими проблемами, – прокоментував проректор Львівської політехніки Роман Корж.

Інноваційні технології

У рамках проекту «Львів науковий» 27 квітня кафедра прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів ІІМТ провела конференцію «Міжнародний тренінг із популяризації інноваційних технологій у галузі матеріалознавства та ливарного виробництва».

До участі у конференції зголосилися представники великих підприємств Західного регіону, споріднених кафедр трьох вишів, науковці ФМІ НАН України, де є філія кафедри. Провідні фахівці в галузі матеріалознавства та ливарного виробництва, науковці, аспіранти і студенти взяли участь у тренінгах від провідних спеціалістів компаній, що створюють та використовують програмні продукти PTC Creo, Nowa Flow & Solid CV (Nova Cast Systems AB), CES Edu Pack (Granta Design). Вони ознайомилися з розвитком передових технологій та інновацій, побували на майстер-класах із використання і впровадження сертифікованих програмних продуктів. Загалом, організатори конференції використали захід для рекламування сертифікованих програмних продуктів PTC та Grant Desion і своєрідної профорієнтації. У рамках конференції відбувся «круглий стіл», на якому йшлося про виробничі та навчально-дидактичні питання стосовно наближення підготовки молодих фахівців до реальних потреб їхніх підприємств.

Як зазначила завідувач кафедри професор Зоя Дурягіна, провести науково-технічну конференцію за тематикою кафедри вдалося завдяки виграному гранту міської ради Львова в рамках програми «Львів науковий». У гранті йшлося про сучасну лабораторію кафедри, яку потрібно комерціалізувати. Оскільки, «за його результатами ми змогли провести лише цей захід, тож поєднали можливості гранту і проблем, що стоять перед кафедрою».

– Нам дуже важливо підтримувати тісні контакти з підприємствами, адже маємо знати їхні вимоги до наших випускників, підлаштовувати під них наші навчальні програми, – говорить Зоя Дурягіна. – Приємно, що під час роботи конференції вдалося розширити базу можливих виробничих і технологічних практик для наших студентів. Своєю чергою, представники підприємств висловили згоду брати участь у захистах бакалаврських і магістерських праць. Задля спільної доброї справи вони згодні виділяти одну-дві іменні стипендії для підтримки студентів чи навіть улаштовувати їх до себе на роботу ще під час навчання. Приємно, що наші здобутки сподобалися представникам споріднених кафедр з Івано-Франківська, Тернополя та Луцька й вони щось подібне впроваджуватимуть у своїх університетах.