У Будинку воїна тренер з Університету навчав особистої безпеки під час війни

За матеріалами сайту Львівської обласної ради
Фото з тренінгу

Як діяти під час повітряних атак, розрізняти вогнепальну зброю та небезпечні предмети, як діяти у разі хімічної та радіаційної небезпеки, надавати першу допомогу під час ураження небезпечними хімічними речовинами і в яких випадках необхідна йодна профілактика – про це говорили на тренінгу з особистої безпеки під час воєнного часу, який відбувся у Будинку воїна.

Тренінг провів Орест Вахула, к.т.н., доцент кафедри цивільної безпеки Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка», а також автор посібника про техногенні небезпеки.

У війні проти України ворог використовує різні методи боротьби. Внаслідок бомбардувань і ракетних атак цивільні мешканці будинків опиняються під завалами. Проти українських військових застосовують хімічну зброю, а від дії вибухонебезпечних предметів страждають як цивільні, так і військові. Триває радіаційний шантаж російських терористів, які захопили Запорізьку АЕС.

У будь-якій з цих ситуацій людина має знати, як протидіяти і запобігати небезпеці з перших хвилин ворожого нападу. Під час повітряної атаки важливо мати під руками тривожний рюкзак, дістатися безпечного місця у домі, а у випадку руйнації будівлі – знати, як подати сигнал і як дочекатися допомоги. Поза домом потрібно знати, як оминати місця, де можуть бути вибухонебезпечні предмети, і як діяти у випадку їхнього виявлення. Крім того, є чималий перелік рекомендацій, як поводитись під час хімічної або радіаційної атаки.

«Є чіткі рекомендації, які потрібно виконувати під час повітряної тривоги, під час застосування хімічної зброї або в разі радіаційного викиду. Те саме стосується питання йодної профілактики – потрібно дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, – каже Орест Вахула. – У питанні цивільної безпеки зараз дуже велику роботу проводять фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій, які працюють з молоддю, у школах та навчальних закладах. За цей рік проведена потужна робота. Фактично за кожним навчальним закладом закріплений відповідальний фахівець ДСНС. Постійно оновлюється інформація про те, які діяти у разі небезпеки. Це колосальна організаційна робота».

Серія тренінгів у Будинку воїна проходить у рамках проєкту «РеХаб: заходи для подолання кризових ситуацій та розвитку стійкості вразливих категорій населення м. Львова та Львівської області до впливу та наслідків війни», що реалізується за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

Фото з тренінгу Фото з тренінгу Фото з тренінгу