«Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення»: інтерв’ю з гарантами нової освітньої програми

Кафедра хімічної технології переробки пластмас Львівської політехніки
Наталя Семенюк та Михайло Братичак

Доценти кафедри хімічної технології переробки пластмас Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Наталя Семенюк та Михайло Братичак дали розгорнуте інтерв’ю з приводу відкриття в Національному університеті «Львівська політехніка» нової освітньої програми – «Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення».

– Чому вирішили відкрити цю нову освітню програму?

– З початку військової агресії росії проти України кількість людей з інвалідністю стрімко почала зростати. За даними ВООЗ, сьогодні протезування чи ортезування потребують 0,5% людей у світі. У 2050 року ця частка сягне 1%, тобто збільшиться вдвічі. Уже зараз у Україні кількість людей, які потребують протезування, сягає десятки і сотні тисяч людей. І ця цифра, на жаль, буде лише зростати. Тому держава зобов’язана створити умови для лікування та поліпшення функціональності пацієнтів з різними захворюваннями або травмами, щоб вивести їх на рівень з іншими громадянами.

У цьому зв’язку актуальною постає проблема кваліфікованої підготовки фахівців з виготовлення сучасних протезів, які максимально наближаються до природної функціональності, та їхнього обслуговування.

– У чому переваги, унікальність та важливість програми?

– На сьогодні якісні послуги з протезування/ортезування та матеріали для протезів надходять переважно з-за кордону, оскільки фахівців і матеріалів в Україні недостатньо.

Аналіз українських та світових освітніх пропозицій у контексті вивчення проблематики протезування і реабілітаційних виробів показав, що таку спеціальність вивчають як окремі курси та повні напрями навчання в університетах країн Європейського союзу та Великобританії.

Ця програма покликана здійснити підготовку висококваліфікованих фахівців у сфері проєктування, виробництва й обслуговування сучасних протезів та ортезів і таким чином заповнити відчутну прогалину в Україні.

– Що вивчатимуть студенти, які поступлять, які напрями?

– Освітньо-професійна програма передбачає формування фахових компетентностей за двома професійними блоками:

  1. Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення;
  2. Біомедичні і ортопедичні матеріали

За першим блоком передбачено поглиблене вивчення перспективних засобів і технологій виготовлення виробів ортопедичного та медико-реабілітаційного призначення, біомеханічних пристроїв, підгонки, оцінки і налаштування протезно-ортопедичних систем.

За другим блоком здійснюватиметься поглиблене вивчення технологічних процесів одержання полімерних матеріалів біомедичного призначення для штучних органів, імплантів, біосумісних протезів, корсетів, рухових апаратів.

Студенти вивчатимуть фундаментальні та прикладні аспекти аналізу, моделювання, проєктування, розроблення, виробництва, випробування, експлуатації та експертизи, техніко-інформаційного супроводу медичних виробів та біоматеріалів, біоінженерних систем і процесів.

Навчання орієнтоване на здобуття студентом навичок науково-дослідної, конструкторської, виробничо-технологічної, організаційно-управлінської і експертної діяльності.

– Чи ця програма має практичний характер, чи домовлено про співпрацю з дотичними закладами, стейкхолдерами?

– Моніторинг, здійснений серед підприємств і організацій Львівщини, підтверджує потребу у фахівцях з протезування й ортезування. Уже зараз підписано меморандум про співпрацю між Національним університетом «Львівська політехніка» та спеціалізованою клінікою протезування і реконструкції Superhumans. З питань організації освітньо-професійної програми Львівська політехніка має підтримку міністерств освіти і науки та соціальної політики України.

– Ким будуть на виході студенти і де зможуть реалізувати свої здобуті знання?

– Завдяки нашій програмі кваліфіковані фахівці матимуть широкі можливості для роботи і розвитку в різних сферах медицини, зокрема біомедичної інженерії, на протезно-ортопедичних підприємствах і науково-дослідних установах державної та приватної форм власності, благодійних і реабілітаційних центрів на посадах інженера-протезиста, інженера-технолога-протезиста, технолога-ортопедиста, інженера-дослідника.

– Чи створено умови на кафедрі та чи є відповідні лабораторії?

– Базовою кафедрою для підготовки фахівців за цією програмою є кафедра хімічної технології переробки пластмас, яка має висококваліфікований навчально-педагогічний потенціал і методичне забезпечення, багаторічні напрацювання щодо підготовки фахівців із виробництва та переробки полімерних і композиційних матеріалів. Зміст програми повністю відповідає профілю освітньої та наукової діяльності кафедри. Кафедра має великий досвід у теоретичних і прикладних дослідженнях, спрямованих на розроблення нових матеріалів і технологій медичних виробів, багато з яких впроваджені або опробувані у виробничих умовах. Це матеріали для заміщення кісткової тканини, контактні лінзи і штучні кришталики, полімерні пролонгатори ліків, матеріали стоматологічного призначення, гідрогелі для лікування ран та опіків.

Освітньо-професійна програма впроваджується у навчальний процес із підготовки бакалаврів та магістрів. Навчальний план студентів інтегрований у наукову роботу кафедри. Створено умови для проведення досліджень у дослідницьких лабораторіях кафедри, буде надано допомогу в підготовці публікацій та доповідей на наукових конференціях різних рівнів, зокрема й міжнародних. Наукова робота в цьому напрямі ведеться у співпраці із закордонними та вітчизняними установами.

Наталя Семенюк Михайло Братичак В лабораторії кафедри ХТПП В лабораторії кафедри ХТПП В лабораторії кафедри ХТПП В лабораторії кафедри ХТПП Наталя Семенюк та Михайло Братичак