Створюємо місто майбутнього: у Tech StartUp School відкрили першу «Розумну парковку»

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття «Розумної парковки»

Цей проєкт – демонстраційний варіант розвитку системи паркінгу в центрі Львова. Адже, як вважають жителі міста Лева, брак паркування у Львові – чи не найбільший недолік. У Tech StartUp School намагаються зарадити цій проблемі та вже навіть розробили технологію, яка поступово врегулює процес паркування, а в перспективі допоможе розв’язати транспортну проблему міста.

«На «Розумній парковці» встановлено датчики, які контролюють вільні місця на певній території. Цю інформацію користувачі можуть побачити в спеціальному додатку, який показує вільні місця, щоб припаркуватись. Є також можливість зарезервувати стоянку на певні години. Ця технологія найбільше доцільна для центра міста, де є обмежена кількість паркомісць. Великий її плюс у тому, що вона передовсім є зрозуміла для користувача», – ділиться ідеєю проєкту Назар Подольчак, директор Tech StartUp School.

Головний розробник «Розумної парковки» Андрій Косак наголосив, що це перша у Львові така парковка, але точно не остання. У 2022 році в усьому місті планують облаштувати такі стоянки для машин на більшу кількість місць. Він також зазначив, що це не лише комерційний проєкт, а й науково-дослідницький, адже датчики збиратимуть потрібну для влади інформацію щодо ситуації з паркуванням та обігом транспорту в місті.

«Ця Розумна парковка є одним із елементів Smart city, в якому всі ми хочемо жити. Вона дасть можливість розв’язувати проблеми з транспортом у Львові, які найбільше турбують мешканців нашого міста. Інновація дасть львів’янам можливість відслідковувати вільні місця для паркування, що зменшить час на їх пошук і полегшить нам контроль за оплатою цієї послуги, що суттєво відобразиться на міському бюджеті. Символічно, що парковка розташована саме тут, на території Tech StartUp School, бо це чи не єдиний осередок інновацій в місті», – зазначив депутат Львівської міської ради Олекса Возняк.

Технології на стоянці не обмежуються лише датчиками, тут представлено й дещо інше, що використовуватиметься в комплексі та гарантуватиме багатофункційність Розумної парковки. Працюватиме, скажімо, озонатор від компанії Hydroxy Power, за допомогою якого можна очистити салон машини від неприємних запахів і знезаразити його…

Цей проєкт – приклад того, як наука й бізнес можуть поєднуватися навколо спільної ідеї й розвивати наше місто. До того ж відбувся трансфер технологій не лише між наукою й бізнесом, а й між країнами, бо серед головних розробників стоянки є й білоруська команда.

Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки» Фото з відкриття «Розумної парковки»