Студенти Університету розробили дрон для доставлення, який долає відстань до 10 кілометрів

За матеріалами сайту SPEKA
Заставка до матеріалу

У 2019 році американська компанія Wing першою отримала дозвіл на комерційну доставку товарів дронами. П’ятеро першокурсників Національного університету «Львівська політехніка», які навчаються на програмі «Інтернет речей», переконані: в Україні теж так можна.

За два навчальні семестри львівські політехніки склали дрон та розробили технологію комп’ютерного зору для безпілотника. Завдяки цій програмі дрон розпізнає спеціальний маркер, на який здійснюється посадка. Безпілотник може долати відстань у 10 кілометрів.

«Наш дрон розпізнає місце точної посадки камерою з допомогою спеціальні мітки на місцевості. Ми досліджували схожі розробки від Betterfly, Dronex, Zipline, Wing. І більшість із них здійснюють доставку від продавця до поштового відділення. Ми ж пропонуємо доставку одразу до клієнта», – розповідає першокурсниця та Team Lead команди Оля Рубінчук.

Зі своєю розробкою студенти цього року їздили до Норвегії на TAC Challenge 2022. Це конкурс підводних і повітряних дронів для університетів зі всього світу. Оскільки через війну розробники не змогли привезти свій дрон, організатори надали деталі з трьох різних безпілотників.

«З цих запчастин ми за дві доби зібрали новий дрон та адаптували software-частину: оскільки наш дрон керований пультом, ми створити код, який би автомономно керував дроном. Організатори змагань були нами дуже вражені, бо ми були ще й наймолодшими учасниками», – додає Оля Рубінчук.

Наступного навчального року студенти планують адаптувати дрон так, аби він міг бути корисним під час війни і, наприклад, доставляти товари першої потреби.