Студентів Львівської політехніки запросили на практику у провідні польські фірми

Наталія ПАВЛИШИН, Тижневик «Аудиторія»
умови участі у програмі Leopolis for Future

Минулого тижня студенти Львівської політехніки, які зацікавлені у стажуванні на різних підприємствах Польщі, мали можливість ознайомитися з умовами участі у програмі Leopolis for Future, яка діє у нас вже понад п’ять років.

У межах цієї програми студенти можуть за кошти польських фірм проходити місячне стажування. Починалося все зі співпраці з Львівською політехнікою. Зараз до цієї програми залучені ще студенти Львівського національного університету ім. І. Франка та Львівської національної академії мистецтв.

Фірми, які роблять внески у програму Leopolis for Future, беруть до себе на практику студентів, забезпечують їм переїзд, проживання, дають так звані кишенькові гроші, які часом дорівнюють третині чи половині польської зарплатні. І студенти за своїм фахом мають можливість постажуватися, побачити, як працює польські фірми, — розповіла провідний фахівець Центру міжнародної освіти Наталія Рожанківська. — Наприклад, студентам-економістам пропонують декілька банків, які мають філіали по всьому світу. Якщо студенти себе добре зарекомендують, то можуть отримати й пропозицію роботи.

Серед фірм, зацікавлених у стажуванні наших студентів, — велика готельна мережа Orbis, яка займається туризмом. Студенти можуть тут проходити всі рівні управління готелем: від рецепції до вищих щаблів. Минулоріч доєдналася ще правнича фірма. А цього року гігант в авіації — фірма Boeing. Тут зацікавлені в студентах інженерних спеціальностей, зокрема з напряму програмування. Також до програми долучається міська рада Гданська, а це непогана нагода для управлінців та архітекторів.

Тепер, окрім студентів, до програми можуть долучатися й аспіранти. Переважно практика триває місяць — у липні. Та деякі фірми продовжують її ще на місяць.

Серед вимог — знання польської та англійської мов. Акцент, звісно, на польській.

Відбір відбувається у три етапи. Спочатку подають документи у Центр міжнародної освіти. Польський координатор визначає певну кількість заявок на другий етап. Тоді, вивчаючи подані документи, обирають найкращих. Цьогоріч — 20 осіб. Після другого етапу відбувається скайп-інтерв’ю, в якому з потенційними практикантами розмовляють на найрізноманітніші теми, щоб зрозуміти їхній світогляд, наскільки вони соціально адаптовані, яку вбачають перспективу. І третій етап завжди відбувався у Генеральному консульстві, туди приїжджає дуже серйозна комісія у складі директора програми, інколи є представники фірм, наші проректори, цього року ще буде представник компанії Boeing. І також цьогоріч полегшення для політехніків: бо останній етап відбору відбуватиметься у рідних стінах нашого університету, тож стресу для них буде менше.

Минулого року заявки подали 130 студентів, з них 30 потрапили на другий етап. А вже з трьох десятків — 9 студентів отримали можливість пройти стажування в Польщі.

умови участі у програмі Leopolis for Future умови участі у програмі Leopolis for Future умови участі у програмі Leopolis for Future умови участі у програмі Leopolis for Future умови участі у програмі Leopolis for Future