Студенти кафедри ЕЛІ відвідали Народний музей метрології та вимірювальної техніки

Кафедра електронної інженерії Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

15 листопада 2023 року студенти кафедри електронної інженерії Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Національного університету «Львівська політехніка» відвідали Народний музей метрології та вимірювальної техніки, який створений на громадських засадах при Державному підприємстві «Львівстандартметрологія» і розташований на вулиці Князя Романа, 38.

Унікальна колекція музею відтворює розвиток метрології з кінця XVIII століття до наших днів та розповідає про виникнення видів вимірювань від зародження до сьогодення. Екскурсовод музею Ігор Іванович, який є неперевершеним знавцем своєї справи, розповів студентам про історію створення музею та його експозицію. Вона розпланована за видами вимірювань та систематично поповнюється новими експонатами і сьогодні налічує близько 800 засобів вимірювальної техніки.

Під час екскурсії студенти мали можливість побачити великий штангенциркуль (до 4 м у довжину), який використовували під час будування та ремонту залізничних вагонів, а також для ідеальної підгонки колісної бази, набір скляних гирь, механічні барометри, корабельний компас, тискоміри, які у 2–3 рази більші від сучасних аналогів, а також різні пристрої вимірювання часу та багато інших електронних пристроїв.

Відвідини музею є цінною допомогою у вивченні дисципліни «Метрологія, стандартизація та сертифікація», передбаченої освітньо-професійною програмою спеціальності «Електроніка» для першого (бакалаврського рівня) вищої освіти.

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею