Студенти Інституту архітектури та дизайну проходять практику в церкві святої Варвари у Відні

Департамент архітектури та містобудування Львівської ОВА
Фото зі стажування

Ось уже другий тиждень четверо студентів Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» під керівництвом доктора філософії, асистента кафедри архітектури та реставрації Сергія Гетьманчука проходять реставраторську практику в церкві святої Варвари (Ukrainische Griech-Kath Kirche St. Barbara in Wien), що у Відні.

В Австрію молоді реставратори та їхній наставник поїхали на запрошення українського пароха о. Тараса, який звернувся і в департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації по допомогу з організацією такого навчання..

«Головним завданням стажерів є обстеження стін храму, вкритих розписами та олійними полотнами українсько-американського діаспорного художника Святослава Гординського. Частину цих полотен студенти демонтують і вчитимуться реставрувати», – розповідає керівниця мистецького проєкту We&World, доктор мистецтвознавства, доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Львівської політехніки Христина Береговська.

Загальний ремонт церкви та відновлення її розписів приурочені до 250-ї річниці від часу, коли австрійська імператриця Марія-Терезія передала приміщення колишнього єзуїтського конвікту Святої Варвари разом із храмом для проведення богослужінь відповідно до «греко-католицького обряду».

«Ця церква є найдавнішою українською парафією у Західній Європі. ЇЇ відновлення – це чудова нагода для українських студентів опанувати нові знання та навички, отримати поважний реставраторський досвід. Тому для нас було принципово важливо навіть у такий скрутний час знайти фінансові можливості й організувати цю практику», – каже директорка департаменту архітектури та містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Політехніки висловлюють щиру вдячність усім, хто сприяв і допомагав із реалізацією цієї ініціативи.

Докладніше – на сторінці Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОВА у соцмережі Фейсбук.

Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування Фото зі стажування