Два роки – два дипломи: студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі Краківського гірничо-металургійного університету

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
Студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі у Польщі

Днями заступник директора Інституту економіки та менеджменту Юрій Малиновський повернувся із Кракова. Він супроводжував до Польщі 44 студентів ІНЕМ, які впродовж двох років навчатимуться в магістратурі Краківського гірничо-металургійного університету.

– Ми маємо давні контакти з польськими колегами – наукові, освітянські тощо, – розповідає директор ІНЕМ професор Олег Кузьмін. – Але найбільшого розвитку вони отримали в останні роки. Особливу увагу ми приділили програмі «подвійних дипломів». Перших студентів ми відправили до Польщі навчатися 2014 року, тобто днями наші економісти поїхали вже вчетверте.

Політехніки, які вступили в магістратуру ІНЕМ, паралельно можуть вивчати економіку в Кракові на двох спеціальностях: управління проектами й управління фінансами. В Польщі їм уже не треба складати вступні іспити. Щоб долучитися до програми «подвійних дипломів», треба, звісно, мати бажання, високу успішність (не нижче «добре»), знати польську та англійську мови, бути мобільним (адже доводиться постійно курсувати між двома вишами, ба більше – країнами, аби складати іспити і там, і там, у Львові вони навчаються за індивідуальними навчальними планами). Крім цього, керівництво ІНЕМ узгоджує кількість охочих із колегами з Краківського гірничо-металургійного університету, враховуючи їхні можливості прийняти певну кількість львів’ян. 2014 року навчатися в Польщі поїхав 91 студент, 2015 – 125, 2016 – 106.

– Ми започаткували таку співпрацю ще 2011/2012 року. Але навчальні плани узгоджували роками, було дуже складно це все зробити. Тут треба віддати належне професорові Анатолію Загородньому – він тоді був проректором університету, тому хочу відзначити його дуже вагомий внесок у цю роботу, значну роль в організуванні навчального процесу в Польщі відіграв і доцент Володимир Шквір, – каже Олег Євгенович. – Відтак перших студентів ми відправили тільки 2014 року. Будуємо навчання так, щоб були дисципліни однакові, подібні. Якщо є невелике розходження, то студенти доскладають. Але в основному навчальні плани узгоджено. Наші магістри навчаються безоплатно. Ну, а вже транспортні витрати, гуртожиток, харчування – за рахунок самих студентів.

– Але наші студенти мають здешевлену вартість гуртожитку, вони не платять повну вартість, як польські, – додає Юрій Малиновський. – На рівні адміністрації, між вишами, ми домовилися про здешевлення до 60%. Умови проживання в гуртожитках дуже непогані: по двоє в кімнаті, з душовою, з вигодами.

Директор ІНЕМ сподівається, що найближчим часом завдяки нашій асоціації з ЄС вдасться домогтися призначення стипендій для кількох найкращих студентів.

В Інституті економіки і менеджменту навчання в магістратурі триває півтора року, тому спочатку студенти захищаються в Політехніці й отримують українські дипломи, потім ще півроку навчаються в Польщі, у червні захищаються й отримують польські дипломи. На базі української магістерської роботи студентам дозволяють захищати ту ж тему, тільки польською мовою, але вже із врахуванням польського досвіду, польських економічних показників, тобто треба «прив’язати» роботу до польських умов.

– Хочу сказати, що наші студенти легко з цим справляються, – пишається своїми вихованцями Олег Кузьмін. – Польські колеги дуже високої думки про них. Хвалять, що наші студенти розуміються на економіці, вчаться, стараються. Пишуть там і наукові статті. Зрештою, їдуть найкращі.

Водночас очільник ІНЕМ відзначає й недолік для України, української економіки – повертаються лише одиниці:

– Хтось виходить заміж в Україні, у когось батьки мають бізнес, одна випускниця вирішила служити в поліції. А більшість уже в середині першого курсу знаходять у Польщі роботу. Наші люди працелюбні, акуратні, дисципліновані. Вони полякам подобаються. Можливо, їм трохи менше платять, ніж полякам. Але не менше 1000 євро (платять у злотих).

– Повертаються відсотків 30, – доповнює Юрій Малиновський. – Ми бачимо, що добрий диплом Львівської політехніки плюс європейський диплом – це формула, яка дає добру роботу, наприклад, у компанії «Нестле», в компанії «Галка». Такі випускники бачили Європу, мають досвід, добре знають мови. Для них зарплати стартують від 12–14 тисяч гривень. Так само вони розробляють стартапи – ось кав’ярні в нашому корпусі на першому й на четвертому поверхах якраз відкрили наші випускники, які повернулися з навчання в Польщі.

Олег Євгенович також розповів, що тривають перемовини щодо аналогічної співпраці й із іншими польськими вишами, зокрема з Жешівською вищою школою економіки, а до Вищої школи економіки в Білостоку вже днями їде група студентів на навчання – майже 10 (щоправда, на платних засадах, 500 євро за дворічну програму, але їм дозволено працювати у вільний час, то вони зможуть ці кошти заробити).

Студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі у Польщі Студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі у Польщі Студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі у Польщі Студенти ІНЕМ навчатимуться в магістратурі у Польщі