Студенти ІГСН успішно проходять практику у Сейміку Вармінсько-Мазурського воєводства (Республіка Польща)

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з практики у Польщі

Студенти-бакалаври освітньої програми «Міжнародні відносини» Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» з жовтня 2022 року успішно навчаються за програмою подвійних дипломів у Вармінсько-Мазурському університеті в Ольштині (Республіка Польща) за спеціальністю «Політологія». Програма відкриває для студентів широкі можливості як для освіти, так і подальшого професійного розвитку. Важливо, що навчання за програмою подвійних дипломів для студентів Львівської політехніки здійснюється на безоплатній основі.

Координаторка програми подвійних дипломів від Вармінсько-Мазурського університету, доктор політичних наук, професорка Тереса Астрамович-Лейк розповіла, що з 20 лютого 2023 року п’ятеро студентів третього курсу розпочали практику у Сейміку Вармінсько-Мазурського воєводства. Студенти вивчають міжнародну співпрацю воєводства, зустрічаються з керівниками комісій Сейміку, беруть участь у роботі комісії національних та етнічних меншин, яку очолює Ярослав Слома, а також вивчають роботу комісії з міжнародної співпраці, яку очолює професорка Тереса Астрамович-Лейк.

Важливо, що львівські політехніки мають можливість спілкуватись із депутатами, експертами, громадськими діячами та активістами, зокрема Мироном Сичем – віцемаршалком Вармінсько-Мазурського воєводства. Також студенти відвідують міжнародні заходи, які проводить Сеймік, зокрема конференції, форуми, благодійні акції, долучаються до волонтерської діяльності, допомагають українським біженцям. Особливу допомогу в організації практики студентів надають директор Канцелярії Сейміку Вармінсько-Мазурського воєводства Віктор Лейк та його заступниця Анна Максисько-Муха.

Також 20 лютого 2023 року проректор з міжнародної співпраці Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині професор Павел Вельгош зустрівся зі студентами, які навчаються за програмою подвійних дипломів, а також із координаторкою програми у Національному університеті «Львівська політехніка», директоркою Інституту гуманітарних та соціальних наук, д. політ. н., професоркою Яриною Турчин, координаторкою від Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині професоркою Тересою Астрамович-Лейк та завідувачкою кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки професоркою Галиною Луцишин, яка зараз проходить наукове стажування в рамках нагороди імені Івана Виговського у Вармінсько-Мазурському університеті в Ольштині. Під час зустрічі обговорили розвиток та перспективи міжуніверситетської співпраці, проведення VIII Українсько-польського наукового форуму в травні 2023 року.

Більше інформації про результати практики студентів у Сейміку Вармінсько-Мазурського воєводства буде подано після проходження практики.

Програма подвійних дипломів уже шостий рік успішно функціонує на кафедрі політології та міжнародних відносин, більш ніж 20 студентів отримали диплом Національного університету «Львівська політехніка» та Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Республіка Польща). Результати опитування студентів показали, що вони задоволені рівнем навчання у Вармінсько-Мазурському університеті, після повернення в Україну знайшли роботу (багато випускників цієї програми працюють в українсько-польських установах, відділах міжнародної співпраці, в ІТ-сфері тощо). Учасники програми значно підвищили рівень володіння іноземними мовами, вивчили досвід європейських держав, розширили мережу контактів та коло спілкування, відчувають себе впевненіше на ринку праці як в Україні, так і за кордоном.

Фото з практики у Польщі Фото з практики у Польщі Фото з практики у Польщі Фото з практики у Польщі