Студенти-екологи Львівської політехніки відвідали унікальний для Західної України комплекс очисних споруд

За матеріалами сайту Медіастар
Герб Львівської політехніки

Студенти-екологи Національного університету «Львівська політехніка» побували на очисних спорудах виробника львівських дріжджів – «Компанії Ензим». Випускників вишу цікавили сучасні технології, які використовує підприємство задля збереження довкілля. Також студенти побачили й саме виробництво дріжджів.

Під час візиту на підприємство майбутні екологи дізналися більше про новітні методи очищення стічних вод та їхнє використання з метою енергозбереження. Адже в результаті очищення виробничих стоків «Компанія Ензим» додатково отримує біогаз для потреб підприємства.

– Очисні споруди дуже великих масштабів, я цього не очікував, – розповідає Олександр Гулюк, студент кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту екології, природоохоронної діяльності та туризму імені В. Чорновола Львівської політехніки. – Також зацікавила технологія виробництва біогазу, сам процес і те, як біогаз використовують для подальших цілей підприємства. Цікаво також, що мул, який утворюється після очищення стоків, використовують як добриво в сільському господарстві. Подібних очисних споруд мені поки що не доводилося бачити, тому був дуже задоволений масштабом і самим процесом очищення стічних вод.

Студенти кажуть, що все побачене та отримана інформація передусім знадобляться для власних проектів у майбутньому.

– Відзначила для себе біореактори. Мене це все здивувало, я такого ще не бачила, – каже Оксана Лапутяк, студентка Львівської політехніки. – Це корисний досвід, потрібен для моєї подальшої професії.

Варто зазначити, що випускники університету «Львівська політехніка» не вперше відвідують «Компанію Ензим».

– Вже традиційно з п’ятикурсниками відвідуємо підприємство, тим паче, що тут працюють наші випускники, – зазначає Оксана Попович, заступник завідувача кафедри екології та збалансованого природокористування. – Також наші дипломники обслуговують і очисні споруди підприємства. Насамперед мета таких екскурсій – в дії ознайомити студентів з виробництвом, а особливо з очисними спорудами.