Студентка Університету – серед переможців конкурсу з облаштування громадського простору пам’яті Небесної Сотні

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Герб Львівської політехніки

Нещодавно у приміщенні Українського католицького університету відбулося представлення переможців конкурсу з облаштування громадського простору пам’яті Небесної Сотні. Загалом оргкомітет отримав 25 проектів від українських архітекторів, які були подані на огляд громадськості.

Конкурсне журі відзначило 4 роботи. Відповідно присуджено перше, друге і третя місце та одну роботу відзначено окремо.

Перше місце отримав авторський колектив – Андрій Лесюк, Марія Яструбчак, Христина Пундак. Як розповіли його учасники, на створення проекту пішло півтора місяця. За складністю він простий, однак враховує усі поставлені завдання конкурсу, а саме збереження парку, зелених насаджень, змістове та емоційне наповнення. Проект має бути виготовлений зі сталі кортен, яка, за словами переможців, гармонійно вписується в навколишнє середовище. Основним є людина і природа.

– Особливістю нашої роботи є її форма. Найперше – це міст, на якому будуть вирізьблені імена героїв Небесної Сотні. У дощову погоду краплі дощу протікатимуть через імена, що символізуватиме вічний плач за нашими героями. У сонячну погоду імена проектуватимуться на стіну, що символізуватиме світле майбутнє, до якого прагнули герої. Також за нашим проектом передбачено формування площі, яка нагадуватиме рану, та символізуватиме вічну рану в історії нашої держави і наших серцях, – розповіла Христина Пундак, одна з авторів роботи, що зайняла перше місце, студентка Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка».

Робота авторського колективу Андрія Лесюка, Марії Яструбчак та Христини Пундак, яка отримала перше місце, буде взята за основу для створення громадського простору з меморіалізацією подій Революції Гідності на території вул. Кривоноса («Губернаторські вали») у Львові.