Студентка кафедри МІ Анастасія Патій: «Я – українка й повинна гідно представляти себе як фахівця в обраній справі!»

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Анастасія Патій

Мене звати Анастасія Патій, мені 21 рік і я бакалавр за освітньою програмою «Міжнародна інформація» спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Національного університету «Львівська політехніка», а також співробітниця нідерландської державної молодіжної організації Straathoekwerk.

Ще кілька років тому я й уявлення не мала, що почну працювати за цією спеціальністю ще до закінчення навчання.

З початком повномасштабного вторгнення покинула своє рідне місто Рівне й переїхала жити у Нідерланди. Під час мого перебування за кордоном продовжувала навчання онлайн.

Я була здивована тим, як викладачі нашої кафедри міжнародної інформації залишалися тривожно стійкими і навіть у такі складні часи намагалися нам якісно надавати теоретичні знання, за що я та мої одногрупники неймовірно вдячні. Мене також дивувало те, як швидко наші викладачі пристосувалися до онлайн-занять, наші лекції та пари були цікавими й інформативними.

Авжеж, я трохи засмучена, що бачила своїх викладачів та одногрупників лише півтора року в реальному житті. Спочатку через COVID-19, а згодом – через війну проти України, решту років навчання ми проводили онлайн. Наші викладачі ставилися з розумінням до ситуацій, з якими могли зіштовхнутися студенти. Звісно, мені сподобалось і те, що я могла знову переглядати збережені матеріали й доповнювати конспекти.

Але не варто забувати, що перебуваю не в Україні, і мені потрібно було знайти роботу. Через свої комунікативні здібності почала спілкуватися з владою міста, в якому зараз проживаю, – Nunspeet (Нідерланди). Дізнавшись, що я здобуваю освіту інформаційного аналітика-міжнародника, мені запропонували роботу в державній молодіжній організації, яка має назву Straathoekwerk.

До цього моменту я вважала, що не можу працювати за кордоном з українським дипломом, але мене запевнили, що це цілком можливо, тим більше, що я дуже добре знаю англійську мову, яка користується попитом у Нідерландах. Вже пів року працюю в цій організації, де аналізую поведінку молоді й допомагаю знайти вихід у певних ситуаціях. Наразі також допомагаю тимчасово переселеним особам з України, зв’язуючи їх з урядом на шляху розв’язання проблем, з якими вони могли зіштовхнутися в чужій країні. Я також організовую заходи для молоді Nunspeet. Моєю роботою є аналізувати зацікавленості людей міста, в якому працюю та проживаю, і відповідно до їхніх уподобань організовувати певні заходи.

Завдяки цій роботі я обрала тему своєї бакалаврської кваліфікаційної роботи – «Ставлення Нідерландів до російського повномасштабного вторгнення в Україну (2022–2023 рр.)» (науковий керівник – завідувач кафедри міжнародної інформації професор Василь Гулай), де мені вдалося розкрити мету й завдання, зокрема використовуючи мою громадську діяльність у цій сфері. Далі застосувала свої аналітичні здібності й узяла інтерв’ю у нідерландських експертів та представника української діаспори в Нідерландах.

Користуюся набутими знаннями з Університету й упевнено можу сказати, що дуже радію обраній спеціальності. Ця робота – це початок мого кар’єрного зросту. Надалі буду розвивати свій потенціал та продовжувати навчання, адже я, як українка, повинна гідно представляти себе як фахівця в обраній справі!