«Одну освіту я отримую в університеті, а іншу вивчаю на практиці», — студентка ІТРЕ Анна Лавренюк про любов до журналістики

Катерина Терещенко, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Анна Лавренюк

Батьки бачили її біомедичним інженером після закінчення школи. Та все ж вона ніколи не полишала мрії реалізувати себе в журналістиці. Навіть попри всі стереотипи про «небезпечну професію», вже через рік студентка першого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та радіотехніки Анна Лавренюк вперше спробувала себе в ролі журналістки під час Молодіжної моделі Львівської обласної ради.

Розкажи мені, звідки з’явилась така цікавість до біології?

— Знаєш, я захоплювалась її вивченням з 13 років. Можливо, це саме через те, що моя мама була вчителькою хімії та біології. Я навчалась у класі з біолого-хімічним нахилом і завжди їздила на всілякі олімпіади з біології, екології і т.д. Загалом, тоді я вважала, що це моя стихія.

Така цікава і нова професія для України. Чому саме біомедична інженерія?

— Як я і казала, біологію я знала дуже добре. Більше того, навіть ЗНО з цього предмету склала на «відмінно». Але справа не в цьому навіть. В останній рік перед закінченням школи в мене з’явилась думка, що я хочу стати акторкою, але батьки відразу почали відмовляти від цього. Мені здається, що вони мають один «сталевий» аргумент: акторством багато не заробиш. Я почала думати про те, як здійснити мрію колись з’явитись у кадрі. І одного дня, попри всі застороги мами і тата про небезпечність професії, я подаю документи на журналістику. Мені здавалось, що то мій шанс. Але мама просила, щоб бодай одну заяву я подала заради неї. Я піддалася на вмовляння, так серед мої пріоритетів з’явилася біомедична інженерія у Львівській політехніці, куди я й пройшла на бюджет.

І ти все одно не покинула своїх мрій щодо журналістики?

— Пам’ятаю, як сильно засмутилась, що тепер навчатимусь на біомедичного інженера. Здогадувалась, що професія доволі нова, а отже шукати роботу згодом буде нелегко. Але мама переконувала їхати до Львова, назустріч новим можливостям. Іноді думаю, що вона відчувала те, що через місяць я зважусь взяти участь у журналістських курсах від Львівського Молодіжного центру. Я вирішила, що варто спробувати по-справжньому відчути цю атмосферу.

Пам’ятаю, як ми з тобою саме там і познайомились. Виходить, що це твій перший серйозний крок на шляху до набуття нового досвіду?

— Спочатку це була просто мрія і велике бажання стати відомою, якщо не в акторстві, то в журналістиці. Та саме після двох місяців навчання, різноманітних майстеркласів та зустрічей я зрозуміла, що тепер остаточно хочу пов’язати себе ще і з журналістикою.

Тобто любов до журналістики витіснила біологію?

— Зовсім ні. Просто моя професія, то не лише про біологію. Скажу так: я — біомедична інженерка, яка ненавидить точні науки, а їх на моїй спеціальності чимало. Навіть не думаю покидати навчання, бо мені вдалось це поєднати. По суті, одну освіту я отримую в університеті, а іншу вивчаю на практиці.

Сьогодні, Анна Лавренюк — майбутній біомедичний інженер, SMM-менеджерка акаунту ІТРЕ в Instagram та дописувачка для школи «Стань журналістом» в Telegram. Якою ти себе бачиш через 5 років?

— Я не звикла зупинятись на досягнутому. Після закінчення університету прагну розвиватись у журналістиці, мабуть, навіть в інших суміжних сферах. Нещодавно наважилась пройти курс з копірайтингу. Не знаю: це буде просто для порівняння чи, можливо, вдасться зруйнувати для себе деякі стереотипи щодо текстів. Але тепер я точно впевнена, що на своєму місці.