Ще одна сходинка в підкоренні пісенного Олімпу: студентка ІМФН здобула третє місце у фіналі фестивалю «Червона рута»

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Катерина Гладій

Студентка першого курсу магістратури Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Катерина Гладій, пройшовши відбірковий тур, узяла участь у фіналі фестивалю «Червона рута» і здобула третє місце в поп-жанрі. У планах солістки – випуск власного альбому авторських пісень «Океан».

Фінал «Червоної рути» тривав у Маріуполі впродовж п’яти днів. Традиційно фестиваль мав чимало змагальних виступів у певних жанрах, переможці яких брали участь у гала-концерті. Катерина Гладій представляла Львівщину як естрадна солістка (відбіркові тури в кожній області відбулися в різний час ще торік), зі Львова на фестиваль їхав також рок-гурт «Графічні Ліли». Передувало поїздці виконання творчого завдання (робота у дистанційній школі майстерності) – потрібно було вивчити й заспівати англійською мовою невідому пісню, записати її на відео й надіслати організаторам. Крім цього, треба було заповнити анкету, де написати, чого очікуєш від заходу, що він тобі дасть. Участь же в самому фестивалі, на відміну від подібних інших заходів, була абсолютно безкоштовною.

Особливості фесту: конкурсант мав співати ті пісні, які вибрав, одна за одною, представляти їх зі сцени сам, а опісля відповідати на запитання журі про те, наприклад, яка музика подобається, щось улюблене заспівати. Перші два конкурсні дні визначали переможців серед естрадників і виконавців народних пісень, два наступних – серед рокерів і любителів акустики. Кожного вечора найкращі колективи та солісти демонстрували на Театральному майдані свою майстерність. Той, хто потрапив до трійки призерів у кожній виконавській категорії, узяв участь у гала-концерті.

Катерина Гладій виконувала три авторські пісні (власні слова й музика), дві з яких – «Тіні мрій» та «Океан» – представила й на завершальному концерті. У своїй категорії вона отримала третє місце й багато добрих відгуків про власну творчість. Батько Катерини привітав доньку квітами – батальйон, у якому він служить, саме перебував у Маріуполі.

– Маріуполь – дуже гарне місто, маріупольці – доволі привітні, – ділиться враженнями Катерина. – Фестиваль провели на найвищому рівні, особливо якісною була музична апаратура. Мало приїхати 350 конкурсантів із усієї України, але через те, що дату фесту змінювали й довго добиратися, плюс страх, багатьох не було. У моїй категорії (до речі, віковий чинник не враховували) виступало майже 40 співаків. Переможцям не вручали ні призів, ні подарунків, але фестиваль дав інші бонуси: оскільки оголошувала власні пісні, то навчилася говорити як телеведуча, стала героїнею місцевої телепрограми, отримала шанс співпрацювати з тими, кого зацікавила.

Катерина Гладій (сценічне ім’я – Kate Miracle (з англ. – диво)) планує до кінця наступного року видати альбом, куди ввійде 13 пісень – дві написані англійською мовою, решта – українською.

Катерина Гладій Катерина Гладій Катерина Гладій Катерина Гладій