Студент Львівської політехніки створив чат-бот, який перетворює текст на кольоропис Флоріана Юр’єва

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Флоріан Юр'єв під час лекції в Києві

Дементій Прядко – студент кафедри захисту інформації Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології й автор чат-боту в Telegram, який за заданим текстом генерує зображення з кольорописом і який створено за посібником художника та архітектора Флоріана Юр’єва 1959 року. Першоджерелом цієї новини став Telegram-канал kinotron, який спеціалізується на експериментальному, документальному та науковому кіно.

Варто зазначити, що Флоріан Юр’єв був відомим українським педагогом, композитором і мистецтвознавцем, а ще засновником та віцепрезидентом Міжнародної академії Modus Coloris. Також він став автором будівлі Інституту інформації в Києві («Летючої тарілки» на Либідській) та проєкту наземного павільйону метро «Хрещатик». У ХХ столітті художник розробив схему для власної теорії «музики кольору»: для позначення звуків він використовував відповідні геометричні фігури та кольори. Тобто це своєрідний спосіб «бачити звуки та музику».

Цим і надихнувся політехнік, адже оригінальний метод кольорової фонетичної транскрипції може бути застосований не лише для створення кольорозапису «нової» поезії та музики, а й для аналізу вже наявних творів.

– Ідея проєкту з’явилася після того, коли я побачив пояснення, як саме працює кольоропис. Я вирішив, що це може бути дуже цікавим завданням з погляду програмування, і водночас ця робота буде дотичною до живопису й української поезії, – каже Дементій.

Початкову версію боту, яка підтримувала введення по одному слову, юний політехнік розробив практично за два вечори, на оптимізацію в нього пішло ще три вечори. Загалом на створення власного проєкту хлопець витратив два тижні, паралельно виконуючи основну роботу.

Наразі максимальна кількість символів, які можна ввести у боті за раз, – 400. Максимальна кількість символів за годину – 4000, а максимальний час оброблення – 15 секунд.

Для того щоб отримати зображення, треба надіслати боту повідомлення з текстом, розбитим на склади за допомогою крапок. Наприклад, «По.трі.бно пра.цю.ва.ти». Улюблене зображення Дементія, згенероване ботом, – кольоропис вірша «Вагоновод» Михайля Семенка.

Дементій Прядко зазначив, що надалі хотів би додати автоматичне розбиття на склади, можливість розставлення наголосів і підтримку есперанто. За словами хлопця, ботом уже скористалися 47 осіб після публікації в Telegram-каналі. Назва боту – Kolorscribot.

Зараз студент лише на другому курсі й має багато планів на майбутнє, проте зазначає, що йому бракує часу.

– Я навчаюся на кібербезпеці – обрав її через те, що почав працювати програмістом ще до того, як вступив до університету, і вважаю, що поглиблені знання в цій галузі будуть дуже корисні у майбутньому. Планую надалі розвиватись як спеціаліст, поєднувати набуті на роботі навички з набутими в університеті знаннями. Ідей ще багато, а от часу на реалізацію не дуже, – зауважив Дементій Прядко.

Colour painting of the poem «Tram Driver» by Mykhailo Semenko. Photo is provided by the developer of the bot