Студент кафедри прикладної математики ІМФН взяв участь у Програмі Mitacs Globalink Research Internship у Канаді

Кафедра ПМ Львівської політехніки
Віталій Кінах

Студент IV курсу кафедри прикладної математики Національного університету «Львівська політехніка» Віталій Кінах повернувся з Канади, де брав участь у Програмі стажування Mitacs Globalink Research Internship. Право на це він виборов на серйозному міжнародному конкурсі.

Упродовж трьох літніх місяців представник Львівської політехніки працював в Університеті Лаваля міста Квебека (найстаршому університеті Канади) під керівництвом професора Майкла Моріна (Michael Morin) і доктора Ірен Абі-Зайд (Irene Abi-Zeid) у групі, що виконує проєкт «Clustering and possibility areas for maritime search and rescue operations optimization» на замовлення Берегової охорони Канади. Ідея проєкту – на основі реальних та симуляційних даних про дрейф об’єктів на воді розробити алгоритм оптимального позиціювання пошуково-рятувальних підрозділів.

Завданням Віталія у цій групі було розроблення математичних підходів, алгоритмів та програмного забезпечення для прискореного, порівняно з наявними засобами, пошуку розв’язку, що в кінцевому варіанті підвищило б ефективність проведення рятувальних операцій. Для цього він використав різноманітні статистичні методи, методи кластеризації та алгоритми машинного навчання. Здійснені обчислювальні експерименти з використанням даних реальних рятувальних операцій підтвердили ефективність розробленого інструментарію.

Під час стажування Віталій відвідав кілька великих канадських міст – Квебек, Монреаль, Оттаву й Торонто, а також Національний парк Жака Картьє та Національний парк Монтморенці у Квебеку.

Віталій Кінах